Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamında alt yüklenici ile düzenlenecek sözleşmelerin damga vergisine tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
26 Mayıs 2014

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

Sayı : 97895701-155[Ek.2-2013/71]-1429

26/05/2014

Konu : Döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamında alt yüklenici ile düzenlenecek sözleşmelerin damga vergisine tabi olup olmadığı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunun ve eklerinin incelenmesinden, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından ... Karayolu Boğaz Tüp Geçişi projesinin Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında yapılan ihalesinin Türk Kore Ortak Girişimi tarafından kurulan ... İnşaat ve Yatırım A.Ş. (Görevli Şirket)'de kaldığı, söz konusu ihale için 25/02/2011 tarihinde sözleşme imzalandığı, ... A.Ş. (Görevli Şirket) ortakları tarafından ... A.Ş, ve ... Ltd. Şti Adi Ortaklığı İşletmesi kurulduğu, bu adi ortaklığın bahsi geçen Yap-İşlet-Devret projesini anahtar teslimi ile proje sahibi ...  A.Ş.'ye taahhüt ettiği, bu kapsamda adi ortaklığınızın bu iş için mal ve hizmet tedarikine yönelik alt yükleniciler ile yapacağı sözleşmelerin 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesinde belirtilen döviz kazandırıcı faaliyetler yönünden damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; Ek 2 nci maddesinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu; bu maddenin uygulanması bakımından döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından birlikte tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesinin verdiği yetkiye istinaden Bakanlığımızca yayımlanan 1 Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkındaki Tebliğin "3.2. Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler" başlıklı bölümünde, diğer döviz kazandırıcı faaliyetler tanımlanmış, "4. Uygulamaya İlişkin Esaslar " başlıklı bölümünde de;

"4.1. (31.8)'de belirtilen faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Dahilde îşleme îzin Belgesi"; (3.2.)'de belirtilen diğer döviz kazandırıcı faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi"nin ibrazı üzerine, ilgili kuruluşlarca, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde başka bir belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası uygulanacaktır.

Ancak, damga vergisi ve harç istisnasının uygulanabilmesi için, vergi ve harca konu işlemin, sözü edilen belgelerin geçerlilik süresi içerisinde yapılması şarttır.

Belgenin alınmasından önce veya belgenin geçerlilik süresinin dolmasından sonra, belgeye bağlanan iş ile ilgili olarak yapılan işlemlere, damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilmeyecektir.

Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi almak amacıyla proje formu ekinde verilecek taahhütnamelere belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilecektir.

4.7.Diğer döviz kazandırıcı faaliyetlerde, belgeye bağlı olarak uygulanan damga vergisi ve harç istisnasının; belge sahibi yatırımcı, ihracatçı veya üstlenicinin belge kapsamındaki iş nedeniyle ihale makamı dışında kalan ve belge sahibi olmayan diğer kişi ve kuruluşlarla (taşeron, malzeme müteahhidi v.b)yapacağı muamelelere tatbiki mümkün değildir.

Ancak, belge kapsamındaki döviz kazandırıcı faaliyetlerde kullanılmak şartıyla, belge sahibi kişi veya kuruluşlardan temin edilecek mal, malzeme veya hizmet alımları damga vergisi ve harç istisnasından faydalandırılacaktır.

Bu durumda, döviz kazandırıcı faaliyetlerde, ihale makamı dışında kalan diğer işlem tarafları arasındaki muamelelere; her iki işlem tarafının da o işle ilgili olarak düzenlenmiş belgeye sahip olmasına bağlı olarak damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilecektir." şeklinde açıklamalara yer verilmiştir.

Bu itibarla, Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesinde tanınan damga vergisi istisnasının uygulanabilmesi için yapılan faaliyetin Tebliğde tanımlanmış bir faaliyet olması ve bu kapsamda yüklenici firma ile alt firmaların adına söz konusu iş için Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından düzenlenmiş Vergi, Resim, Harç İstisnası Belgesinin bulunması ve söz konusu sözleşmenin Vergi, Resim, Harç İstisnası Belgesinin geçerlilik süresi içinde imzalanması gerekmektedir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, gerek ortaklığınız gerekse alt yüklenici adına düzenlenmiş bir Vergi, Resim, Harç İstisnası Belgesi bulunmadığı dikkate alındığında, adi ortaklığınız ve alt yüklenici arasında düzenlenecek özelge talep formu eki "... Karayolu Tüp Geçişi Projesi Yığma İdari Bina İnşaatı" başlıklı kağıdın 488 sayılı Kanunun Ek 2 maddesi kapsamında damga vergisinden istisna edilmesi mümkün değildir.

 

              Bilgi edinilmesini rica ederim.