Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışında mukim firmaya piyasada bulunmayan ve özel olarak hazırlatılan bilgisayar programı için ödenen bedel üzerinden vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
10 Mart 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)

 

 

Sa

:

B.07.1.GİB.4.01.16.01-2011-3410-KV-36

10/03/2012

Konu

:

Yurtdışında mukim firmaya piyasada bulunmayan ve özel olarak hazırlatılan bilgisayar programı için ödenen bedel üzerinden vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; şirketinizde kullanmak üzere Alman .... Marketıng ....  firmasına 22/07/2011 tarihinde daha önce piyasada bulunmayan bilgisayar programı hazırlattığınızı ve bu program için Alman firmasına banka kanalı ile ödeme yaptığınızı belirterek söz konusu ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, Kanunun birinci maddesinde sayılı kurumların kanuni ve iş merkezlerinin her ikisi de Türkiye'de bulunmayanların sadece Türkiye'de elde ettikleri kazançları üzerinden dar mükellefiyet esasında vergilendirileceği hükme bağlanmış ve üçüncü fıkrasında da dar mükellefiyette kurum kazancını oluşturan kazanç ve iratlar bentler halinde sayılmıştır.

Aynı Kanunun 30 uncu maddesinde ise dar mükellefiyete tâbi kurumların maddede bentler halinde sayılan kazanç ve iratları üzerinden, bu kazanç ve iratları avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükmüne yer verilmiş olup; aynı maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde serbest meslek kazançlarından, ikinci fıkrasında ise ticarî veya ziraî kazanca dahil olup olmadığına bakılmaksızın telif, imtiyaz, ihtira, işletme, ticaret unvanı, marka ve benzeri gayrimaddî hakların satışı, devir ve temliki karşılığında nakden veya hesaben ödenen veya tahakkuk ettirilen bedeller üzerinden kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Öte yandan anılan maddenin sekizinci fıkrası ile Bakanlar Kuruluna bu maddede belirtilen vergi kesintisi oranlarını, gelir unsurları veya faaliyet konuları itibarıyla ayrı ayrı belirleme, sıfıra kadar indirme ve belirtilen oranın iki katına kadar artırma konusunda yetki verilmiş olup bu yetkiye istinaden yayımlanan 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kesinti oranı petrol arama faaliyeti dolayısıyla sağlanacak serbest meslek kazançlarından %5, diğer serbest meslek kazançlarından %20, ticari veya zirai kazanca dahil olup olmadığına bakılmaksızın telif, imtiyaz, işletme, ticaret unvanı, marka ve benzeri gayrimaddi hakların satışı, devir ve temliki karşılığında nakden veya hesaben ödenen veya tahakkuk ettirilen bedeller üzerinden de %20 olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan, Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti Arasında Gelir ve Servet Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması 01.01.1990 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 31.12.1989 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ancak, söz konusu anlaşma 01.01.2011 tarihinden sonraki vergilendirme dönemleri için uygulanmamak üzere feshedilmiştir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, şirketinizde kullanmak üzere daha önce piyasada bulunmayan ve özel olarak hazırlattığınız bilgisayar programı için Almanya mukimi firmaya yapılan ödemelerin serbest meslek kazancı niteliği taşıması nedeniyle söz konusu ödemeler üzerinden %20 oranında vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.         

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.