Özelge (Mukteza) Talebinde Bulunurken Dikkat Edilmesi Gerekenler |
13 Ağustos 2015 | |
Bazen ticari hayatta gerçekleştirilen bir takım işlemleri, vergi mevzuatımıza göre yorumlamak mümkün olmamaktadır. Bu durumda, yapılan işlemlerin hacmi ve sıklığı da göz önüne alındığında, vergisel açıdan herhangi bir risk almamak adına Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yazılı görüşü alınabilmektedir. Vergi Usul Kanunu, mükelleflerin Maliye Bakanlığı’ndan veya Maliye Bakanlığı’nın bu hususta yetkili kıldığı makamlardan vergi durumları ve vergi uygulanması bakımından müphem ve tereddüdü mucip gördükleri hususlar hakkında açıklama isteyebileceklerini hüküm altına almıştır.
Şimdi yazılı görüş (özelge veya mukteza) taleplerinin hazırlanması esnasında dikkat edilmesi gereken hususlara kısaca bakalım.
Özelgeye Başvurmadan Araştırma Yapmak Şart Öncelikle özelge talebinde bulunmadan önce, başvuru yapılacak olan konuyla ilgili daha önce İdare tarafından görüş bildirilen başka bir özelge olup olmadığının araştırılmasında fayda bulunduğunu belirtmek isteriz. Özelgeler her ne kadar özelge talep eden mükellefe özel olarak hazırlanmış ve bu mükellefin işlemlerini bağlayıcı nitelikte bulunsa da, ilgili mevzuatta son yıllarda meydana gelen değişiklikler sebebiyle özelge hazırlayan komisyon üyelerinin aynı konuda daha önce en son verilen özelgelerdeki görüşleri değerlendirmelerinde dikkate almaları zorunludur.
Nasıl Başvuru Yapılacak? Özelge başvuruları, Özelge Talep Formu aracılığıyla yapılmaktadır. Özelge talep formu hazırlanırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir: 1- Özelge talep etmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın http://www.gib.gov.tr/dilekce/ozelge_talep_formu.html web sayfasında yer alan form doldurulmalıdır. 2- Özelge talebi için ayrıca bir dilekçe hazırlanmasına gerek bulunmamaktadır. 3- Özelge talep formunda yer alan tüm bilgiler eksiksiz doldurulmalıdır. 4- Formun en önemli bölümleri “TEREDDÜT EDİLEN KONUNUN ÖZETİ” ve “TEREDDÜT EDİLEN KONU HAKKINDAKİ HUKUKİ DEĞERLENDİRMENİZ” başlıklı bölümlerdir. Konu özeti kısmına özelge talep etmenize neden olan işlem ve tereddüt edilen konu 3000 karakteri geçmeyecek şekilde, açık ve anlaşılır bir şekilde yazılmalıdır. Gerekirse konuyu açıklayabilmek için formun ekine konulan belgeler (fatura, tablo vb.) de belirtilmeli ve bu belgelerin listesi formun ayrıca “ÖZELGE BAŞVURU DİLEKÇENİZ EKİNDE YER ALAN BELGELER” bölümüne de eklenmelidir.
Konu hakkında hukuki değerlendirmeniz bölümüne ise, konuyla ilgili mevzuatı araştırdığınızda ulaştığınız sonuçlar, tereddüt ettiğiniz konu ile ilgili değerlendirmeleriniz 6000 karakteri geçmeyecek şekilde kısa ve öz bir şekilde yazılabilir. Söz konusu bölümler doldurulurken konular tüm hatlarıyla ama çok da fazla gereksiz detaya inilmeden, komisyon üyelerinin rahatlıkla anlayabileceği bir şekilde, karakter sınırlamaları da dikkate alarak açıklanmalıdır. Konular ne kadar anlaşılır olursa, tarafınıza sunulacak görüş yazısı da bir o kadar anlaşılır olacaktır. 5- Birden fazla konuyla ilgili talepte bulunulması halinde, konular birbirinden bağımsız ise özelge taleplerininin ayrı ayrı yapılmasında fayda bulunmaktadır. 6- Doldurulan özelge talep formunun çıktısı alınarak mükellef tarafından veya tüzel kişilerin kanuni temsilcileri tarafından imzalanmalıdır. 7- İmzalanan talep formunun ekine varsa talep formunda belirtilen ek belgeler de eklenmeli ve sonrasında talep formu ve ekleri; gelir veya kurumlar vergisi bakımından mükellefi olunan vergi dairesinin bağlı olduğu Vergi Dairesi Başkanlıkları ile Vergi Dairesi Başkanlığı bulunmayan illerde Defterdarlıklara iletilmelidir. 8- Talep formunun iletildiği tarihte üzerine tarih ve numara yazılarak bir kopyası mükelleflere verilmektedir. Söz konusu tarih ve numaradan özelgenin durumu hakkında ilgili mercilerden bilgi alınabilir.
Özelge talebi gerçekleştikten sonra, talep formu ve ekleri yetkili kişilerce Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemine aktarılmaktadır. Özelge konusu, yetkilendirilen bir komisyon tarafından değerlendirilmekte ve akabinde özelgeler ilgili mükelleflere iletilmektedir. Özelge taleplerine bazen oldukça çabuk geri dönüşler yapılmakta, bazı durumlarda ise geri dönüşlerin yapılması vakit alabilmektedir. Özelge talebinin gerçekleştirilmesinde ve alınacak cevapta istenmeyen bir durumla karşılaşmamak için vergi uzmanlarından destek alınması yararlı olacaktır. Damla Uzun http://www.kpmgvergi.com
Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz. |