Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İş Kazalarında zamanaşımına ilişkin yeni hukuk genel kurul kararı PDF Yazdır e-Posta
13 Ağustos 2015

Image

İş kazalarında zamanaşımı 10 yıl olup, son on yıllık uygulamada hep olay tarihinden başlatılmıştı.

Eski uygulamalar ve HGK kararlarında ise Adli Tıp Rapor tarihi esas alınarak karar verilebiliyordu.

Haksız fiil zamanaşımı örneğin trafik kazasında zamanaşımı olay tarihinden itibaren en geç on yıl iken,

Sözleşme zamanaşımında 10 yıllık süre fiil, fail, zarardan hangisinin en son öğrenilmiş ise o tarihten başlamaktadır.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun Esas 2013/21-2216 ve 2015/1349 sayılı dosyalarında verilen karara esas olayda iş kazası tarihi 1997, ilk dava tarihi olaydan itibaren 10 yıl içinde, SGK kişiye sürekli iş göremezlik oranını % 0 olarak verir. 2005 yılında sürekli iş göremezlik oranının tespiti için açılan davadan oran % 20,2 olarak belirlenir ve kesinleşir.  Davacı taraf bundan sonra 2011 yılında ek dava açar ve asıl-ek dava istem kabul edilir. Yargıtay bozar ek dava bakımından süre geçmiştir der, Yargıtay HGK hayır süre geçmemiştir. Süre % 20,2 oranı belirleyen mahkeme kararından kesinleştiği tarihte başlar demiştir.

Bu karar zarar gören sigortalı-işçiler lehinedir. Olayda artan rahatsızlık gelişen arıza söz konusu değildir.

Ancak zamanaşımına ilişkin kararlar HGK-4HD arasında farklı kararlar olmasına rağmen, zarar gören lehine Yargıtay 4 HD uygulamalarını sürdürmektedir.

Yargı uygulamaları her zaman bir diğer olaya ölçü olmasa da, bu kararda zarar gören işçi ve emsalleri yarar sağlamaktadırlar.

http://www.alitezel.com.tr/index.php?sid=yazi&id=7872

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.