Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Polyester sapanın KDV oranı hk. PDF Yazdır e-Posta
01 Kasım 2012

 
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü
 
 
 
Sayı
:
84412373-2012-1133-KDV-107
01/11/2012
Konu
:
Polyester sapanın KDV oranı.
 
 
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Çin Halk Cumhuriyeti'nden ithal ettiğiniz 6307.90.99.90.00 GTİP no.lu polyester sapanın yurt içi satışında farklı KDV oranları uygulandığı belirtilerek, söz konusu ürünün ithalinde ve yurt içi satışında uygulanacak KDV oranı  hususunda bilgi verilmesi talep edilmektedir.
Katma Değer Vergisi oranları, Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan teslim ve hizmetler için ise % 18 olarak tespit edilmiştir. 
Söz konusu Kararname eki II sayılı listenin B) Diğer Mal ve Hizmetler bölümünün;
-4. sırasında "Pamuklu, yünlü, ipekli, sentetik, suni veya bunların karışımlarından örme  dahil her nevi mensucat (pamuk, keten, ipek, sentetik, suni, kauçuk iplik, lif ve benzerleriyle,  hayvan kıllarıyla, dokumaya elverişli maddelerle veya bunların karışımları ile birlikte; el  tezgahlarında veya diğer şekillerde dokunsun dokunmasın, ağartılmış, boyanmış, baskılı vb.  şekillerde olsun olmasın), emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş dokumaya  elverişli mensucat, dokunmamış mensucat, vatka, keçe ile her nevi dantela, kordela, kordon ve  işlemeler",
-5. sırasında "Yukarıdaki 4 numaralı sırada yazılı mensucat, vatka, keçe ve dantela,  kordela, kordon ve işlemelerden mamul; iç ve dış giyim eşyası (şapka, kravat, kaşkol, kemer,  çorap, eldiven vb. dahil), havlu, bornoz, perde, çarşaf, yastık, yorgan, battaniye, uyku tulumu,  her türlü kılıf ve örtüler ile bunların benzeri ev tekstil ürünleri (taşıtlarda kullanılanlar dahil)  (yataklar hariç)"
ibarelerine yer verilmiştir.
Öte yandan Türk Gümrük Tarife Cetveli (TGTC)'nin 63.07 tarife pozisyonunda "Diğer hazır eşya (elbise patronları dahil)"  tanımlanmıştır. Bu pozisyona ait "6307.90.99.90.00 Diğerleri (2011-2012 yılı TGTC değişikliği  ile No'su 6307.90.98.90.00 olarak değiştirilmiştir)" GTİP No'sundan ithal edildiği bildirilen ve  ticari hayatta polyester sapan olarak isimlendirilen eşyanın kaldırma tertibatı ve ambalajlamada  kullanılan banttan istenilen ölçülere göre hazırlanmış her iki ucu aparatlı veya aparatsız olarak  birleştirilmiş tek kullanımlık hazır eşya olduğu anlaşılmıştır.
Söz konusu eşyanın kullanıma hazır hale getirilmeden yani aparatlı veya aparatsız olarak birleştirilmeden önceki halinin;
-Pamuklu, yünlü, ipekli, sentetik, suni veya bunların karışımlarından örülmüş veya dokunmuş her nevi mensucat, vatka ve keçe ile bunların söz konusu maddelerle emdirilmiş,  sıvanmış veya lamine edilmiş olması halinde, KDV oranları ile ilgili II sayılı listenin B) Diğer  Mal ve Hizmetler bölümünün 4. sırasında sayılan mensucat -kordela-kordon kapsamında  değerlendirilerek, teslimi %8 oranında,
-Herhangi bir mensucat, vatka veya keçe olmaksızın sentetik, suni, kauçuk veya  yapışkan gibi diğer maddelerin doğrudan ısı ile veya diğer şekillerde kimyevi maddelerle tabaka,  levha, şerit şeklinde hazırlanmış olanları ise II sayılı listenin "B" bölümünün söz konusu sıraları  kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, genel oranda (%18),
KDV'ye tabi tutulması gerekmektedir.
Firmanız tarafından üretilen ve ticari hayatta polyester sapan olarak  isimlendirilen eşya için ilgili Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'ne müracaat edilerek  13.03.2008 tarih ve 26815 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 10 Seri No'lu Gümrük Genel  Tebliği (Tarife) uyarınca Bağlayıcı Tarife Bilgisi veya 07.11.2008 tarih ve 27047 sayılı Resmi  Gazetede yayımlanan 11 Seri No'lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca tarife bilgi  talebinde bulunularak, TGTC'de hangi GTİP No'sunda olduğunun tespiti gerekmektedir.
Eşyanın 6307.90.98.90.00 GTİP No'sunda olması halinde, KDV oranları ile ilgili II sayılı listenin B) Diğer Mal ve Hizmetler bölümünün 5. sırası kapsamında değerlendirileceğinden,  teslimi (%8) oranında KDV'ye tabi olacaktır.
Ancak, söz konusu eşyanın farklı bir GTİP No'sunda olduğunun tespiti halinde ise  durumun Başkanlığımıza intikalinde KDV oranlarının ayrıca değerlendirileceği tabidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.