Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Faaliyette olmayan şirketin ortağından destek primi kesilirmi! PDF Yazdır e-Posta
08 Ağustos 2015

Image

5510 sayılı Kanun gereği emekli iken bir iş yeri kurup veya ortak olup ticari faaliyette bulunanları devletimiz maalesef cezalandırıyor.
 

Adeta “Emekli iken neden oturduğun yerde oturmuyor, istihdam oluşturacak bir ticari sirkülasyon meydana getirmek amacıyla iş kuruyorsun, al sana şu kadar ceza” der gibi sosyal güvenlik destek primi uygulayarak girişimciyi cezalandırıyor.
 

Bir de 2015 yılına kadar kurduğunuz iş yeri faal olmasa hiçbir şey üretmese, alışveriş yapmasa bile SGK destek primi ödediği aylıktan SGDP kesmekten vazgeçmiyordu.

Bu apaçık bir hukuksuzluktu ama sürdürülüyordu.
 

UYGULAMA SONA ERDİ

Nihayet bu yıl SGK’nın 2015 yılında çıkarttığı Genel Yazısı ile başlattığı uygulamaya göre faaliyetlerinin olmadığını belgeleyen gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar ile şirket ortakları hakkında SGDP almama uygulaması kaldırılmış bulunuyor. Bahse konu Genel Yazı gereği;
 

1) Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar, bağlı oldukları vergi dairesinden alacakları gayrı faal olunduğuna ilişkin belgeyi SGK'ya ibraz etmeleri halinde, belgede belirtilen tarihten itibaren sosyal güvenlik destek primi tescili sonlandırılacak.
 

2) Şirket ortaklarının, ticaret sicil memurluğundan şirketin faaliyetine ilişkin belgeyi aldıktan sonra bağlı oldukları vergi dairesine müracaat ederek şirketin gayri faal olduğunu belgelemeleri gerekmekte. Ticaret sicil memurluğundan temin edilecek belgeye istinaden bağlı oldukları vergi dairesinden alacakları gayrı faal olunduğuna ilişkin belgeyi SGK'ya ibraz etmeleri halinde, belgede belirtilen tarihten itibaren şirket ortaklarının SGDP tescili sonlandırılacak.
 

3) Yukarıda açıklanan şekilde sosyal güvenlik destek primi tescili sonlandırılanlardan yersiz tahsil edilen SGDP iade edilecek.
 

Bu bakımdan gayrı faal olan şirketten dolayı destek primi ödeme yükümlülüğünüz bulunmuyor, yazılı başvuru ile destek prim borcunuzu sıfırlayabilirsiniz. Haksız yere kesilen primlerinizi de SGK'ya başvurarak iade edebilirsiniz. Ali Tezel

 

http://www.millet.com.tr/faaliyette-olmayan-sirketin-ortagindan-destek-primi-kesilmez-yazisi-1271929

 


 

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.