Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kurumun reklam filmlerinde oynayan sanatçıların düzenleyeceği serbest meslek makbuzu ile kurumun logosunu taşıyan ambalaj malzemesi alımında tevkifat uygulanıp uygulanmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
20 Şubat 2013

Başlık
Kurumun reklam filmlerinde oynayan sanatçıların düzenleyeceği serbest meslek makbuzu ile kurumun logosunu taşıyan ambalaj malzemesi alımında tevkifat uygulanıp uygulanmayacağı hk.
Tarih
20/02/2013
Sayı
85550353-KDV-202-5
Kapsam
 
T.C.
RİZE VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
 
Sayı
:
85550353-KDV-202-5
20/02/2013
Konu
:
Kurumun reklam filmlerinde oynayan sanatçıların düzenleyeceği serbest meslek makbuzu ile kurumun logosunu taşıyan ambalaj malzemesi alımında tevkifat uygulanıp uygulanmayacağı
 
 
            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, faaliyetiniz gereği üretilen kuru çayların torbalanması ve satışa sunulmak üzere paketlenmesi için piyasadan doğrudan temin ve ihale yöntemiyle alınan Çaykur logolu ambalaj malzemesi ile hologram etiketlerinin bedelleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden ve kurumunuz reklam filmlerinde oynayan sanatçıların düzenleyeceği serbest meslek makbuzlarında gösterilen katma değer vergisinden tevkifat yapılıp yapılmayacağı hususunda bilgi istenilmektedir.
            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 nci maddesi uyarınca, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler KDV ye tabidir.
            Aynı Kanunun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinde sorumlu tutma konusunda Bakanlığımız yetkili kılınmıştır.
             Söz konusu yetkiye dayanılarak yayımlanan 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin; "2.2. Serbest Meslek Faaliyeti Çerçevesinde Yapılan Teslim ve Hizmetler" başlıklı bölümünde; serbest meslek erbabının yapacağı teslim ve hizmetlerde KDV tevkifatı uygulamasına yönelik detaylı açıklamalara yer verilmiş; yine aynı Tebliğin, "3.2.12. Her Türlü Baskı ve Basım Hizmetleri" başlıklı bölümünde tebliğin (3.1.2/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen baskı ve basım hizmetlerinde alıcılar tarafından 5/10 oranında katma değer vergisi tevkifatı uygulanması uygun görülmüş ve uygulamanın kapsamına ilişkin açıklamalar yapılmıştır.
            Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;
            - Kurumunuz reklam filmlerinde oynayıp, kurumunuza hizmet bedeli karşılığında serbest meslek makbuzu düzenleyen serbest meslek erbaplarının Gelir Vergisi Kanunun 18 inci maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmadığından, bunlara yapılan ödemelere ait katma değer vergisi tevkifata tabi tutulmayacak, söz konusu vergi kendileri tarafından mükellef sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.
            - Kurumunuzun ürettiği çayların torbalanması ve ambalajlanması amacıyla piyasadan doğrudan temin/ihale yoluyla temin edilen ve Kurumunuz logosunu taşıyan torba, ambalaj malzemesi ile hologramlı etiketler için ödenen bedele isabet eden katma değer vergisinin ise Kurumunuzun 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (3.1.2./b) ayrımında sayılan "belirlenmiş alıcılar"dan olması halinde 5/10 oranında tevkifata tabi tutulması gerekmektedir.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.