Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Büyük Kaza Önleme Politika Belgesi Tebliği ile Getirilen Düzenlemeler PDF Yazdır e-Posta
05 Ağustos 2015

Image

4.8.2015 tarihli 29435 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış tebliğle yapılan belli başlı düzenlemeleri bültenimizde bulabilirsiniz.

 

Tebliğle yapılan düzenlemeler aşağıdaki gibidir :

  • Tebliğ, 30.12.2013 tarihli ve 28867 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelikte belirtilen alt seviyeli kuruluş işletmecilerinin hazırlaması veya hazırlatması gereken büyük kaza önleme politika (BKÖP) belgesine ilişkin usul ve esasları belirlemektedir.
  • Bahsi geçen Yönetmelik uyarınca alt seviyeli kuruluş, Yönetmeliğin 1 numaralı ekinde yer alan Bölüm 1 ve Bölüm 2’de belirtilen tehlikeli madde listelerinde, Sütun 2’deki eşik değerlere eşit veya üzerinde, ancak Sütun 3’teki değerlerin altındaki miktarlarda tehlikeli madde bulunduran kuruluşu ifade etmektedir. İlgili tehlikeli maddeleri ve miktarlarını gösteren tabloları bültenimizin ekinde (EK-I) bulabilirsiniz.
  • Tebliğin 5. Maddesinin 1. fıkrası uyarınca alt seviyeli kuruluşun işletmecisi Tebliğin ekinde belirtilen bilgileri içeren ve Yönetmelikte belirtilen BKÖP belgesi formatına uygun şekilde BKÖP belgesi hazırlayacak veya hazırlatacaktır.
  • Tebliğin 5. Maddesinin 2. fıkrasına göre hazırlanan BKÖP belgesinin her sayfasının işletmeci veya işletmecinin yasal vekili tarafından paraflanması ve son sayfasının ıslak veya elektronik imza ile imzalanması gerekmektedir. İmza sirkülerinin bir kopyasının ve BKÖP belgesini imzalayan kişinin işletmeci tarafından yetkilendirilmiş olması durumunda, bu kişiye ait yetki belgesinin de raporun sonuna eklenmesi gerekmektedir.
  • Tebliğin ekine göre BKÖP belgesinde yer alması gereken bilgiler arasında öncelikle kuruluşa ilişkin bilgiler yer almalıdır. Buna göre işletmecinin ünvanı veya adı soyadı ile adresi, kuruluşun Ticaret Sicil Gazetesinde yer alan ticari ünvanı ve adresi, kuruluşun vergi numarası ve iletişim bilgileri, bağlı bulunduğu organize sanayi bölgesi, nace kodu ve belgenin hazırlandığı tarih ve revizyon numarası bu kısımda yer alması gereken bilgilerdendir.
  • Ekin ikinci bölümünde ise BKÖP belgesinin içermesi gereken unsurlar tespit edilmiştir. Belgede öncelikle politikanın amacı belirtilerek kuruluşta büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve muhtemel kazaların zararlarının en aza indirilmesi amacıyla Güvenlik Yönetim Sisteminin kurulduğu ve sürekliliğinin sağlandığı taahhüt edilmelidir.
  • Bundan sonra gelen politikanın ilkeleri kısmında ise, büyük endüstriyel kaza risklerinin azaltılmasına yönelik mevzuata uygunluk ve BKÖP ile Güvenlik Yönetim Sistemi arasındaki ilişki açıklanacak, işletmede kullanılmakta olan diğer yönetim sistemleri varsa bunlar belirtilecek ve teknolojik gelişmelerle başka kuruluşlarda yaşanan büyük kaza potansiyeline ilişkin bilgi edinilerek kuruluş içerisinde değerlendirildiği ve yönetmelik uyarınca öngörülen durumlarda politikanın güncelleneceği taahhüt edilecektir.
  • Tebliğ ekinin üçüncü bölümünde kuruluşun endüstriyel kazaların önlenmesi amacıyla sahip olması gereken Güvenlik Yönetim Sistemine ilişkin işletmecinin sağlaması gereken bilgiler sıralanmıştır. Buna göre BKÖP belgesinde, kuruluşun Güvenlik Yönetim Sistemine ilişkin olarak organizasyon ve personel, büyük kaza risklerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi, işletim kontrolü, değişikliklerin yönetilmesi, acil durumların planlanması, performansın incelenmesi ve denetim açılarından detaylı bilgilere yer verilmesi gerekmektedir. pwc

İlgili tebliğ metnine ve ekine aşağıdaki link aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.