Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Okul Kantini Kiralamasında Gelir Vergisi Tevkifatı ve KDV Uygulaması PDF Yazdır e-Posta
22 Şubat 2013

Başlık

Okul Kantini Kiralamasında Gelir Vergisi Tevkifatı ve KDV Uygulaması hk.

Tarih

22/02/2013

Sayı

35672403-010.01[KDV-20.07]-19

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

HATAY VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

35672403-010.01[KDV-20.07]-19

22/02/2013

Konu

:

Okul Kantini Kiralamasında Gelir Vergisi Tevkifatı ve KDV Uygulaması.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, okul kantini işletmeciliği faaliyetinden dolayı ... Vergi Dairesi Müdürlüğü mükellefi olduğunuz ve okul aile birliğinden kantin kiraladığınız belirtilerek, bu işlem ile ilgili olarak sorumlu sıfatıyla katma değer vergisi (KDV) beyan edilip edilmeyeceği, beyan edilmesi halinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağı sorulmaktadır.

KDV Kanununun 1/3-f maddesinde, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi işlemlerinin KDV ye tabi olduğu hüküm altına alınmış; 17/4-d maddesinde ise iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemlerinin KDV den müstesna olduğu hükme bağlanmıştır.

Ancak, bizatihi kendisi iktisadi işletme oluşturan gayrimenkuller ile Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde sayılan gayrimenkul dışındaki diğer mal ve hakların kiralanması işlemleri KDV ye tabidir.

Bu itibarla, okul aile birliğinin kantin kiralaması işlemi, gayrimenkul kiralaması değil, bizatihi kendisi bir iktisadi işletme oluşturan kantinin işletme hakkının kiralanmasıdır. Bu çerçevede, söz konusu işlemin KDV Kanununun 17/4-d maddesinde yer alan istisna hükmü kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmayıp, KDV Kanununun 1/3-f maddesine göre KDV ye tabi tutulması gerekmektedir.         

Diğer taraftan, KDV Kanununun 9 uncu maddesi ile mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (2.3.) bölümünde, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemleri ile ilgili KDV nin, kiraya verenin başka faaliyetleri nedeniyle KDV mükellefiyetinin bulunmaması ve kiralayanın (kiracı) da KDV mükellefi olması durumunda kiralayan tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenmesi öngörülmüştür.

Aynı Tebliğin (1.3.) bölümünde, tevkifat uygulayan alıcının KDV mükellefiyetinin bulunması ve tevkifat uyguladığı teslim veya hizmeti indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanacak olması halinde, sorumlu sıfatıyla beyan edilen tutarın, beyanın yapıldığı ay içinde verilmesi gereken 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabileceği belirtilmiştir. 

Buna göre, okul aile birliğinin kantin kiralaması işlemi Kanunun 1/3-f maddesine göre KDV ye tabi olup, bu işlemden doğan KDV nin tarafınızca, 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde 2 No.lu KDV Beyannamesi ile sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir. Sorumlu sıfatıyla beyan ettiğiniz KDV nin beyanın yapıldığı ay içinde verilmesi gereken 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.