Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Araç Kiralamada Katma Değer Vergisi Tevkifatı PDF Yazdır e-Posta
26 Şubat 2013

Başlık

Araç Kiralamada Katma Değer Vergisi Tevkifatı hk.

Tarih

26/02/2013

Sayı

25410040-KDV Tevkifatı-10

Kapsam

 T.C.

BATMAN VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

25410040-KDV Tevkifatı-10

26/02/2013

Konu

:

Araç Kiralamada Katma Değer Vergisi Tevkifatı

 

         

 

İlgide  kayıtlı  özelge talep formunda,  Türkiye Petrolleri  Anonim  Ortaklığı  ... Bölge Müdürlüğüne bağlı  merkez yerleşke tesisleri, üretim saha ve istasyonları, sondaj, workover, petrol boru hatları  ile tüm faaliyet alanlarının silahlı koruma  ve güvenlik hizmetleri işlerini  yaptığınızı, söz konusu  işte 275 silahlı personel  çalıştırdığınızı ve güvenlik devriyesi için 19 adet araç kiraladığınızı, bu araçlardan  15 tanesini  kendi personelinizin kullandığı  belirtilerek uygulanacak olan KDV tevkifatı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Katma Değer Vergisi Kanununun  9/1 inci maddesi  ile vergi alacağının emniyet altına  alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanlara  vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza  yetki verilmiştir.

Söz konusu  maddenin verdiği yetkiye dayanılarak  yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin;

- (3.1.2) bölümünde, Kamu İktisadi Teşebbüslerinin (Kamu  İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekülleri)  kısmi tevkifat yapmakla yükümlü oldukları,

- (3.2.5) bölümünde; kısmi tevkifat yapmakla yükümlü kurum ve kuruluşların faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanacakları işgücünün sağlanması şeklinde verilen hizmetlerde alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV  tevkifatı uygulanacağı,

- (3.2.13.) bölümünde, KDV mükellefleri tarafından 5018 sayılı Karara ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlara ifa edilen ve tebliğde belirtilmeyen bütün hizmet ifalarında söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı,

- (3.2.5.2.2) bölümünde de; Tebliğin (3.1.2) bölümünde sayılanlara  verilen özel güvenlik ve koruma hizmetlerinin de işgücü temin hizmeti kapsamında tevkifata tabi tutulacağı belirtilmiştir.

Diğer taraftan; 60 No.lu  KDV Sirkülerinin "İşgücü Temin Hizmetinde Tevkifat Uygulaması" başlıklı 2 nci maddesinde, alt işverenlerden temin edilen elemanların,hizmeti alan işletmenin bilfiil sevk,idare ve kontrolü altında çalıştırılabilmesi mümkün bulunduğu durumlarda söz konusu hizmetlerin tevkifat kapsamına girdiği açıklanmıştır.

Şirketiniz ile  Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı arasına yapılan sözleşmenin incelemesinden, işin Türkiye Petrolleri  Anonim  Ortaklığı  ... Bölge Müdürlüğüne bağlı  merkez yerleşke tesisleri, üretim saha ve istasyonları, sondaj, workover, petrol boru hatları  ile tüm faaliyet alanlarının güvenliğinin sağlanması işi olduğu anlaşılmaktadır.           

Buna göre, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına verilen özel güvenlik hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV nin (9/10) oranında tevkifata tabi tutulması gerekmektedir.

Ancak,  işgücü ve özel güvenlik hizmetine ilişkin bedelin sözleşme, ücret bordrosu, muhasebe kayıtları, sigorta prim bildirgeleri vb. belge ve kayıtlardan hareketle ayrıştırılması ve faturada ayrıca gösterilmesi halinde bu kısma ait KDV üzerinden (9/10) oranında tevkifat uygulanacak, bu hizmetin ifasında kullanılan ve şirketinizce başka firmalardan kiralanan araçlar için ödenen bedellere ait KDV tutarı üzerinden ise KDV tevkifatı yapılmayacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.     

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.