Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kredi Yurtlar Kurumuna bina kiralamasında KDV tevkifatı PDF Yazdır e-Posta
28 Şubat 2013

Başlık

Kredi Yurtlar Kurumuna bina kiralamasında KDV tevkifatı hk.

Tarih

28/02/2013

Sayı

18008620-130[ÖZG-2012-53]-14

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

18008620-130[ÖZG-2012-53]-14

28/02/2013

Konu

:

Kredi Yurtlar Kurumuna bina kiralamasında KDV tevkifatı

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketiniz aktifine kayıtlı binanızı Kredi Yurtlar Kurumu'na kiraya verdiğinizi belirterek, söz konusu kiralama işlemi ile ilgili olarak uygulanması gereken KDV tevkifat oranı ile ilgili olarak bilgi talep edilmektedir.

3065 sayılı KDV Kanununun;

1/1 inci maddesinde, Türkiye'de, ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin,

4 üncü maddesinde hizmetin, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler olduğu; bu işlemlerin, bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşeceği,

Kanunun 9 uncu maddesinde ise vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımızın yetkili kılındığı,

hüküm altına alınmıştır.

KDV tevkifat uygulamasına ve bu uygulamadan doğan iade taleplerinin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esaslar 14/04/2012 tarih ve 28264 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 01/05/2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile yeniden düzenlenmiştir.  

Söz konusu Tebliğin 2.3. bölümünde kiralama işlemlerinde tevkifat uygulamasına ilişikin ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir.

Buna göre, kiralama işlemlerine ait KDV nin kiracı tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenmesi için, kiraya verenin başka faaliyetleri nedeniyle KDV mükellefiyetinin bulunmaması, kiracının ise gerçek usulde KDV mükellefi olması gerekmektedir.

Kiraya verenin başka işlemleri nedeniyle KDV mükellefiyetinin bulunması durumunda ise, kiracının durumuna bakılmaksızın işleme ilişkin vergi kiraya veren tarafından mükellef sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.

Öte yandan, aynı Tebliğin 3.2.13. bölümünde, KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlara ifa edilen ve Tebliğde sayılan kısmi tevkifata tabi hizmetler arasında yer almayan diğer bütün hizmet ifalarında söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı belirtilmiştir.

Buna göre, şirketinizin diğer faaliyetleri nedeniyle KDV mükellefiyeti bulunduğu dikkate alındığında, söz konusu işlem nedeniyle tam tevkifata tabi tutulması gereken bir işlem bulunmayıp, bahse konu binanın 5018 sayılı Kanuna ekli cetvelde yer alan Kredi Yurtlar Kurumuna kiralanması işlemine ait KDV nin, kiracı Kurum tarafından 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.2.13) bölümüne göre (5/10) oranında kısmi tevkifata tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.