Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Belediye araçlarına yapılan bakım onarım hizmetlerinde KDV tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı PDF Yazdır e-Posta
28 Şubat 2013

Başlık

Belediye araçlarına yapılan bakım onarım hizmetlerinde KDV tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hk.

Tarih

28/02/2013

Sayı

63611781-KDV.ÖZLG.2012-52-4

Kapsam

 T.C.

AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

Sayı

:

63611781-KDV.ÖZLG.2012-52-4

28/02/2013

Konu

:

Belediye araçlarına yapılan bakım onarım hizmetlerinde KDV tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Şirketiniz tarafından belediyelerin araçlarına yapılan bakım ve onarım hizmetlerinde KDV tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hususunda bilgi istenilmektedir.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9 uncu maddesinde gerekli görülen hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

            Bu yetkiye istinaden 14/4/2012 tarih ve 28264 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde, tevkifat yapılacak işlemler, tevkifat yapmakla yükümlü kurum ve kuruluşlar ile söz konusu hizmetlere uygulanacak tevkifat oranları ayrıntılı olarak açıklanmış olup, söz konusu Tebliğin (3.1.2.) bölümünde belediyeler tevkifat yapacak kurum, kuruluş ve idareler arasında sayılmamıştır.

            Ayrıca konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı 63 No.lu KDV Sirküleri ile değişik 60 No.lu KDV Sirkülerinin (2.2.1.1.) bölümünde;

            "Belediyeler (büyükşehir belediyeleri dâhil) 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2/b) ayrımında yer almamaktadır. Bu itibarla belediyelerin Tebliğin yürürlüğe girdiği 01/5/2012 tarihinden itibaren kısmi tevkifat uygulaması kapsamında tevkifat yapma sorumlulukları kaldırılmıştır.

            Ancak belediyelerin bünyelerinde oluşan iktisadi işletmeler nedeniyle gerçek usulde KDV mükellefiyeti bulunması halinde Tebliğin (3.1.2/a) bölümü çerçevesinde tevkifat yapma zorunlulukları bulunmaktadır.

            Bu suretle KDV mükellefi olan belediyelerin iktisadi işletme faaliyetleri ile sınırlı olmak üzere, Tebliğin (3.2) ve (3.3) bölümlerinde yer alan ve KDV mükelleflerinin tevkifat yapmak üzere sorumlu tayin edildiği teslim ve hizmetlerde KDV tevkifatı yapmaları gerekmektedir.

            Dolayısıyla belediyelerin iktisadi işletme kapsamında olmayan faaliyetleri nedeniyle mal ve hizmet alımlarında KDV tevkifatı yapmaları söz konusu değildir."

            açıklamasına yer verilmiştir.

            Öte yandan, Tebliğin (3.2.3.1.) bölümünde, Tebliğin (3.1.2/b) ayırımında sayılanlara ait veya bunlara tahsis edilen ve faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılan makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetlerinin tevkifat kapsamında olduğu belirtilmiştir.

            Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Firmanız tarafından belediyelerin araçlarına yapılan bakım ve onarım hizmeti,  belediyeler tevkifat uygulayacak kuruluşlar arasında sayılmadığından tevkifata tabi tutulmayacaktır.

            Diğer yandan, söz konusu hizmetin gerçek usulde KDV mükellefiyeti bulunan belediye iktisadi işletmesine karşı ifa edilmesi halinde de söz konusu iktisadi işletmeler Tebliğin (3.1.2/b) ayırımında  yer almadığından tevkifata tabi tutulmayacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.