Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Belediyenin düzenlediği T.Müzekkeresi ile ödenen KDV nin indirimi PDF Yazdır e-Posta
21 Mart 2013

Başlık

Belediyenin düzenlediği T.Müzekkeresi ile ödenen KDV nin indirimi hk.

Tarih

21/03/2013

Sayı

13649056-2012-KDV-ÖZE-02-27

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

SAMSUN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

Sayı

:

13649056-2012-KDV-ÖZE-02-27

21/03/2013

Konu

:

Belediyenin düzenlediği teslimat müzekkeresi ile ödenen KDV'nin indirimi.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, .............. Belediyesinden satın almış olduğunuz arsa bedelini, belediye tarafından düzenlenen teslimat müzekkeresi ile taksitler halinde ödeyerek aldığınızı belirtilerek, söz konusu teslimat müzekkeresi üzerinde ayrıca gösterilmiş olan katma değer vergisinin, vergiye tabi işlemleriniz üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilip indirilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 29/1-a maddesinde, mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergilerini indirebilecekleri, 29/3 üncü maddesinde, indirim hakkının, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim yılı aşılmamak kaydıyla ilgili belgelerin kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği, 34/1 inci maddesinde, yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisinin, alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinden ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebileceği, 53 üncü maddesinde de, bu Kanunda geçen fatura ve benzeri vesikalar tabirinin Vergi Usul Kanununda düzenlenen vesikaları ifade ettiği hükme bağlanmıştır.

            Bu hükümlere göre, KDV mükelleflerinin kendilerine yapılan teslim ve hizmetlere ait katma değer vergisini indirim konusu yapabilmesi için, öncelikle bu işlemlere ilişkin katma değer vergisinin fatura ve benzeri belgelerle tevsik edilmesi ve bu belgelerin vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim yılı içinde kanuni defterlere kaydedilmesi gerekmektedir.

            Bu açıklamalar çerçevesinde; ........... Belediyenin kurumlar vergisi veya katma değer vergisi mükellefiyetinin bulunması halinde, Vergi Usul Kanunu uyarınca fatura veya fatura yerine geçen belgeleri düzenlemek zorunda olacağından, yapılan satış bedeline ilişkin olarak düzenlenen teslimat müzekkeresinin fatura yerine geçen belge olarak kullanılması mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla, satış bedeli üzerinden hesaplanan ve tarafınızdan ödenen KDV tutarının adı geçen belediyece düzenlenen teslimat müzekkeresine dayanılarak indirim konusu yapılması söz konusu olmayacaktır.

            Ancak, ............. Belediyesinin kurumlar veya katma değer vergisi mükellefiyetinin bulunmaması halinde ise, adı geçen Belediye tarafından tahsil edilecek meblağ için tabi olduğu mevzuata göre, işlemin mahiyetini, miktarını ve KDV sini göstermek üzere tanzim edilecek belgeye dayanarak, söz konusu verginin indirim konusu yapılması mümkündür.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.