Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kütük Demir satışında KDV tevkifatı PDF Yazdır e-Posta
17 Nisan 2013

Başlık

Kütük Demir satışında KDV tevkifatı hk.

Tarih

17/04/2013

Sayı

35831311-KDV-4

Kapsam

 T.C.

KARABÜK VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

35831311-KDV-4

17/04/2013

Konu

:

Kütük Demir satışında KDV tevkifatı

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ....... A.Ş.nin cevherden üretimini yaptığı kütük demir ürününü satın alarak hiçbir işlem yapmadan yine kütük demir olarak satmanız halinde katma değer vergisi tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağının bildirilmesi istenilmiştir.

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nde KDV tevkifatı uygulamasına ve bu uygulamadan doğan iade taleplerinin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esaslara dair açıklamalara yer verilmiştir.

Söz konusu Tebliğin,  "3.3.1. Külçe Metal Teslimleri" kısmının 122 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile değişik "3.3.1.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı" başlıklı bölümünde;

"Tebliğin (3.3.1.2) bölümünde belirtilen külçe metallerin Tebliğin (3.1.2) bölümünde sayılanlara tesliminde, (7/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır.

Hurda metallerden elde edilenler dışındaki bakır, çinko, alüminyum ve kurşun  külçelerinin ithalatçılar ve ilk üreticiler (cevherden üretim yapanlar) tarafından yapılan teslimlerinde tevkifat uygulanmayacak, bu safhalardan sonraki el değiştirmelerde ise tevkifat uygulanacaktır. ..." hükümleri yer almaktadır.

Tebliğin "3.3.1.2. Kapsam" bölümünde ise; "Tevkifat kapsamına, her türlü hurda metallerden elde edilen külçeler ile hurda metallerden elde edilenler dışındaki bakır, çinko, alüminyum ve kurşun külçelerinin teslimi girmektedir. Slab, billet (biyet), kütük ve ingot teslimleri de bu uygulama bakımından külçe olarak değerlendirilecektir.

Yukarıda belirtilen metallerin, alışlarında tevkifat uygulanıp uygulanmadığına ve silisyum, magnezyum, mangan, nikel, titan gibi maddeler ihtiva etmediklerine bakılmaksızın, külçe, slab, biyet, kütük ve ingot haline getirilmiş şekilde satışında KDV Tevkifatı uygulanacaktır. " açıklamasına yer verilmiştir.

Öte yandan, 60 No.lu KDV Sirkülerinin 63 No.lu Sirküler ile değişik "2.2.3.1. Külçe Metal Teslimleri" başlıklı bölümünde de, metal teslimleri kapsamında yapılacak KDV Tevkifatları hakkında gerekli açıklamalara yer verilmiştir.

Buna göre, ......... A.Ş.nin cevherden üretimini yaptığı demir kütükleri teslimi ile Şirketinizin almış olduğu demir kütükleri yine hiçbir işlem yapmadan başka bir alıcıya satışı külçe metal kapsamında KDV tevkifatına konu olmayacaktır.  

Bilgi edinilmesini rica ederim.  

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.