Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özel bakım merkezlerinde özürlülere verilen bakım hizmetinde kdv tevkifatı PDF Yazdır e-Posta
18 Nisan 2013

Başlık

Özel bakım merkezlerinde özürlülere verilen bakım hizmetinde kdv tevkifatı hk.

Tarih

18/04/2013

Sayı

61504625-11203-6497-11

Kapsam

 T.C.

KÜTAHYA VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü KÜTAHYA

 

 

 

ÇOK İVEDİ

Sayı

:

61504625-11203-6497-11

18/04/2013

Konu

:

ÖZEL BAKIM MERKEZLERİNDE ÖZÜRLÜLERE VERİLEN BAKIM HİZMETİNDE KDV TEVKİFATI

 

         

 

İlgide kayıtlı yazınızda, İl Müdürlüğünüze bağlı Özel ... Özürlü Bakım Merkezlerinde kalan özürlülere bakım hizmeti karşılığında Müdürlüğünüzce yapılan ödemeler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin (KDV) tevkifata tabi olup olmadığı sorulmaktadır.

KDV Kanununun 9/1 inci maddesine ile, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir.

Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan ve 1/5/2012 tarihinde yürürlüğe giren 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2) bölümünde kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı yapmak üzere;

a) KDV mükellefleri,

b) Belirlenmiş alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın)

sorumlu tutulmuştur.

Söz konusu Tebliğin (3.2.13.) bölümünde; KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlara ifa edilen ve Tebliğde belirtilmeyen diğer bütün hizmet ifalarında söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı belirtilmiştir.

Buna göre, İl Müdürlüğünüze bağlı Özel ... Özürlü Bakım Merkezlerinde bakıma muhtaç özürlülere verilen bakım hizmeti karşılığında yapılan ödemelerin tamamı üzerinden hesaplanan KDV, Müdürlüğünüzce (5/10) oranında tevkifata tabi tutulacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.