Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kamu kuruluşlarına iş gücü hizmeti temininde KDV ve belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
18 Nisan 2013

Başlık

Kamu kuruluşlarına iş gücü hizmeti temininde KDV ve belge düzeni hk.

Tarih

18/04/2013

Sayı

11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]--594

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

Sayı

:

11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]--594

18/04/2013

Konu

:

Kamu kuruluşlarına işgücü hizmeti temininde KDV ve belge düzeni.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, kamu kuruluşlarına personel işgücü temini hizmeti işi ile iştigal ettiğiniz, faaliyet konunuza ilişkin faturayı hizmetin yapıldığı ayın sonunda düzenlemek istediğiniz, ancak kamu idareleri tarafından, ayın sonunda hizmet ifasının devam ediyor olması nedeniyle, o ay içinde düzenlenen faturanın kabul edilmediği ve hakedişlerin ödenmediği belirtilerek, bu hizmete ilişkin faturanın ne zaman düzenleneceği hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin (a) bendi hükmüne göre vergiyi doğuran olay, malın teslimi ve hizmetin yapılması ile meydana gelmektedir. Aynı maddenin (b) bendinde ise, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi halinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesiyle, (c) bendinde de, kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya hizmetin yapılması ile vergiyi doğuran olayın meydana geleceği hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 9/1 inci maddesinde; mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı'nın, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği hüküm altına alınmıştır.

KDV Kanununun 9 uncu maddesinin verdiği bu yetkiye dayanılarak yayımlanan ve 01/05/2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "1.2.BEYAN" başlıklı bölümünde de tevkifat kapsamındaki işlemlerde vergiyi doğuran olay bakımından özellikli bir durum söz konusu olmadığı, bu işlemlere ilişkin KDV nin beyan döneminin KDV Kanununun 10 uncu maddesine göre tespit edileceği belirtilmiştir.

60 No.lu KDV Sirkülerinin, 63 No.lu KDV Sirküleri ile değişik, "2.2.1.2. Hakedişli İşlerde Tevkifat Uygulaması" başlıklı bölümünde; "...

KDV uygulaması bakımından, taahhüde dayanan işlerde vergiyi doğuran olay, ihaleye ilişkin hakedişin ihale makamınca onaylandığı anda meydana gelmektedir. Öte yandan hakediş belgesinin onaylanmasından önce bu işleme ait fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi halinde, fatura veya benzeri belgenin düzenlenmesi ile KDV bakımından vergiyi doğuran olayın meydana geleceği tabiidir

            Buna göre, hakedişli işlerdeki KDV tevkifatının hakedişin düzenlenmesine esas olan fatura tarihini kapsayan ayı geçmemek kaydıyla, hakedişin ita amirince onaylandığı tarih itibariyle beyan edilmesi gerekmektedir."

açıklamasına yer verilmiştir.

            Bu hüküm ve açıklamalara göre, verilen hizmete ilişkin hakediş belgelerinin ita amirince onaylandığı tarihte vergiyi doğuran olay meydana geleceğinden, bu işleme ait KDV nin onay tarihini içeren döneme ait KDV beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.