Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ücretsiz eğitim verilen öğrencilerin vergilendirilmesi PDF Yazdır e-Posta
23 Mayıs 2013

Başlık

Ücretsiz eğitim verilen öğrencilerin vergilendirilmesi hk.

Tarih

23/05/2013

Sayı

65771276-2011/KDV-17(2)-13

Kapsam

 T.C.

AMASYA VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

65771276-2011/KDV-17(2)-13

23/05/2013

Konu

:

Ücretsiz eğitim verilen öğrencilerin vergilendirilmesi

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, faaliyetini terk eden .... Dershanesinin faaliyette bulunduğu binanın firmanız tarafından kiralandığı, söz konusu dershane ile firmanız arasında herhangi bir devir işlemi gerçekleştirilmediği, dershaneye devam etmekte olan öğrencilerin mağdur olmaması amacıyla ... Dershanelerinin kullandığı ... Yayınlarının bedelinin ödenmesi koşuluyla dileyen öğrencilere eğitim öğretim yılı sonuna kadar bedelsiz eğitim öğretim hizmeti verilmesi hususunu ... Milli Eğitim Müdürlüğüne taahhüt ettiğiniz ve bu durumun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından da kabul edildiği belirtilerek, söz konusu işlemin vergilendirilip vergilendirilmeyeceği hakkında görüş talep  edilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun 6 ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

Gelir Vergisi Kanununun "Bilanço Esasında Ticari Kazancın Tespiti" başlıklı 38 inci maddesinde ise; bilanço esasına göre ticari kazancın, teşebbüsdeki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müsbet fark olduğu, Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce işletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirileceği, işletmeden çekilen değerlerin ise farka ilave olunacağı, ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulacağı hükme bağlanmıştır.

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 13 üncü maddesinde, Kanunda tanımlanan özel öğretim kurumlarının öğrenim gören öğrenci sayısının yüzde üçünden az olmamak üzere ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlü oldukları, Bakanlıkça bu oranın yüzde ona (%10) kadar artırılabileceği, ücretsiz okutulacak öğrencilerin yüzdesi, seçimi ve kuruma kabul şartlarına ilişkin usül ve esasların yönetmelikle belirleneceği belirtilmiştir.

Özel Öğretim Kurumlarında Ücretsiz veya Burslu Okutulacak Öğrenci ve Kursiyerler Hakkında Yönetmelik ile özel öğretim kurumlarında ücretsiz veya burslu okutulacak öğrenci ve kursiyerlerin oranı, kabul şartları, başvuru ve seçimleriyle ilgili usul ve esasları düzenlemiştir.

Buna göre, ... dershanesinde eğitim ve öğretime devam etmekte olan öğrencilerin mağduriyetini gidermek amacıyla ... yayınları dışında herhangi bir eğitim öğretim bedeli almadan eğitim verilmesinin, 5580 sayılı Kanun ve anılan Yönetmelik'de düzenlenen ücretsiz öğrenci okutulması çerçevesinde değerlendirilmesi mümkün değildir.

Ancak, Vergi Usul Kanununun 3 üncü maddesi uyarınca vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyeti esas olduğundan ve sözü edilen öğrencilere eğitim ve öğretim bedeli almadan hizmet sunacağınızı .... Milli Eğitim Müdürlüğüne taahhüt etmeniz ve bu taahhüdünüzün kabul edilmiş olması göz önünde bulundurulduğunda ücretsiz, okutulan öğrencilerle ilgili olarak tahsil edilmeyen tutarlar için hasılat kaydının yapılmaması uygun görülmüştür.

Öte yandan, ... yayınları satışından elde edilen kazançların kurum kazancına dahil edilerek vergilendirileceği ise tabiidir.

Diğer taraftan, Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

- 1/1 inci maddesinde; Türkiye'de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

- 17/2-b maddesinde, 5580 sayılı Kanun hükümlerine tabi özel okullarca bedelsiz verilen eğitim, öğretim hizmetlerinde ilgili dönemdeki kapasitelerinin %10'unu geçmemek üzere verilen bedelsiz eğitim ve öğretim hizmetlerinin KDV den istisna olduğu

hükme bağlanmıştır.

Buna göre, 5580 sayılı Kanun kapsamında ... Dershanesinde eğitim ve öğretime devam etmekte olan öğrencilerin mağduriyetini gidermek amacıyla ... yayınları dışında herhangi bir eğitim öğretim bedeli alınmadan verilen söz konusu hizmet, özel dershanelerin özel okul kapsamında mütalaa edilmemesi nedeniyle, KDV Kanununun 17/2-b maddesi kapsamında değerlendirilmemektedir. Öte yandan, söz konusu hizmet Kanunun genel hükümleri çerçevesinde  KDV ye tabi bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.