Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sorumlu sıfatıyla tarhedilen KDV'nin I nolu KDV beyannamesinde indirimi PDF Yazdır e-Posta
17 Haziran 2013

Başlık

Sorumlu sıfatıyla tarhedilen KDV'nin I nolu KDV beyannamesinde indirimi

Tarih

17/06/2013

Sayı

84412373-2011-4323-KDV-54

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

Sayı

:

84412373-2011-4323-KDV-54

17/06/2013

Konu

:

Sorumlu sıfatıyla tarhedilen KDV'nin

I no.lu KDV beyannamesinde indirimi

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Şirketiniz hakkında düzenlenen vergi inceleme raporuna istinaden sorumlu sıfatıyla KDV tarhiyatının yapıldığı, tarh edilen ve dava safhasında bulunan 3.957.379,79 TL. KDV nin 6111 sayılı yasanın 3 üncü maddesinden faydalanılarak yapılandırıldığı, bu tutarın % 20'si olan 791.475,97 TL nin iki ayda bir ödenmek üzere 18 eşit taksite bölündüğü, 791.475,97 TL KDV nin bir seferde tahakkuk etmesi nedeniyle, 2011 takvim yılında mı, yoksa 2014 yılına kadar devam edecek 18 eşit taksitin ödendiği aylarda mı indirim konusu yapılacağı hususunda tereddüde düşüldüğü belirtilerek, konu hakkında bilgi verilmesi talep edilmektedir.

Katma Değer Vergisi Kanunun 29/1-a ve 34/1 inci maddelerine göre, mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV den, kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV ile ithal olunan mal ve hizmetler dolayısıyla ödenen KDV nin indirim konusu yapılabilmesi için, fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmesi, bu belgelerin de kanuni defterlere kaydedilmiş olması gerekmektedir.

Aynı Kanunun 29/3 üncü maddesi gereğince ise indirim hakkı, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim yılı aşılmamak şartıyla ilgili belgelerin kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilmektedir.

Diğer taraftan, KDV Kanunun 9 uncu maddesi gereğince sorumlu sıfatıyla beyan edilen/ödenen KDV nin de, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği takvim yılı aşılmamak kaydıyla 2 No.lu katma değer vergisi beyannamesine dayanılarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Yukarıda yer alan hükümler çerçevesinde, sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi gerektiği halde beyan edilmeyen ve ilgili takvim yılı içinde tarh edilen KDV nin, aynı yıl içerisinde ödenmesi kaydıyla indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. Ancak, sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi gereken KDV ye ilişkin vergiyi doğuran olayın meydana geldiği yıldan sonra yapılacak tarhiyat kapsamında ödenecek KDV ise Kanununun 29/3 üncü maddesi uyarınca indirim konusu yapılmayacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.