Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bakmakla Yükümlü Olunan Engelli Kişiye Alınan Oto Koltuğu, Çocuk Arabasında KDV İstisnası PDF Yazdır e-Posta
27 Haziran 2013

Başlık

Bakmakla Yükümlü Olunan Engelli Kişiye Alınan Oto Koltuğu, Çocuk Arabasında KDV İstisnası hk.

Tarih

27/06/2013

Sayı

73903997-130[17/4-S-2013-19]-130

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

73903997-130[17/4-S-2013-19]-130

27/06/2013

Konu

:

Bakmakla Yükümlü Olunan Engelli Kişiye Alınan Oto Koltuğu, Çocuk Arabasında KDV İstisnası

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 2007 doğumlu oğlunuzun serepral palsili olduğunu ve %90 üzeri engelli raporunun bulunduğunu, vergi indiriminden faydalandığınızı, çocuğunuza bütün çocukların kullanacağı tarzda oto koltuğu, çocuk arabası vb. eşyalar aldığınızı belirterek bu tür malzemelerde ödemiş olduğunuz katma değer vergisinin tarafınıza iadesinin yapılıp yapılamayacağı ile sosyal haklarınızın neler olduğunu hususlarında Başkanlığımızın görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

            Katma Değer Vergisi Kanununun 17 nci maddesinin 4 üncü fıkrasına 5378 sayılı Kanunla eklenen "s" bendi ile 7/7/2005 tarihinden itibaren, özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının teslimi KDV den istisna edilmiştir.

            Konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı 110 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (A/4) bölümünde, münhasıran özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamlarında kullanmaları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç (örneğin görme özürlülerin kullandıkları baston, yazı makinesi, kabartma klavye; ortopedik özürlülerin kullandıkları tekerlekli sandalye, ortez-protez gibi cihaz ve araçlar) ile özel bilgisayar programlarının istisna kapsamında kabul edileceği  belirtilmiştir.

           Bu durumda,  engelli yanında engelli olmayanlar tarafından da kullanılması mümkün olan oto koltuğu, çocuk arabası vb. eşyaların teslimi KDV ye tabi tutulacaktır. 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.