Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Basit Usule tabi mükelleften hizmet alımında KDV Tevkifatı PDF Yazdır e-Posta
28 Haziran 2013

Başlık

Basit Usule tabi mükelleften hizmet alımında KDV Tevkifatı.

Tarih

28/06/2013

Sayı

76464994-130[KDV.2012.88]-159

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

76464994-130[KDV.2012.88]-159

28/06/2013

Konu

:

Basit Usule tabi mükelleften hizmet alımında KDV Tevkifatı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizde, basit usule tabi mükellef olduğunuz ve otellere temizlik hizmeti yaptığınız belirtilerek, temizlik hizmetinin katma değer vergisi tevkifatına tabi olup olmadığı konusunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

             Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesine göre Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler KDV ye tabidir.

             Kanunun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

             17/4-a maddesinde ise basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından yapılan teslim ve hizmetlerin KDV den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

             117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğ hükümleri ve KDVK-63/2012-3 sayılı Katma Değer Vergisi Sirkülerinde yapılan açıklamalar uyarınca KDV mükelleflerine verilen temizlik hizmetleri kısmi tevkifata tabi bulunmakla birlikte işlemleri KDV den istisna olan basit usule tabi mükelleflerin ifa edeceği temizlik hizmetlerine ilişkin bedeller üzerinden KDV hesaplanmayacağından tevkifat uygulanması da söz konusu olmayacaktır.

            Ancak, basit usulde vergilendirilen mükellefin KDV Kanununun 18 inci maddesine göre istisnadan vazgeçmesi durumunda, söz konusu hizmete ait bedeller üzerinden KDV hesaplaması gerekeceği ve bu mükelleften temizlik hizmetini alan KDV mükellefinin de hesaplanan bu tutar üzerinden temizlik hizmetleri için belirlenen 7/10 oranında tevkifat yapacağı tabiidir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.