Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
"Eğitime %100 Destek Projesi" kapsamında istisna belgesine istinaden yapılacak ürün teslimlerinde KDV uygulaması PDF Yazdır e-Posta
01 Temmuz 2013

Başlık

"Eğitime %100 Destek Projesi" kapsamında istisna belgesine istinaden yapılacak ürün teslimlerinde KDV uygulaması.

Tarih

01/07/2013

Sayı

39044742-KDV.1-945

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.1-945

01/07/2013

Konu

:

"Eğitime %100 Destek Projesi" kapsamında istisna belgesine istinaden yapılacak ürün teslimlerinde KDV uygulaması.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, firmanızın, "Eğitime %100 Destek Projesi" kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bedelsiz teslimde bulunacak ve İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince KDV Kanununun Geçici 23 üncü maddesi ve 94 Seri No.lu KDV Genel Tebliği uyarınca düzenlenen istisna belgesine sahip müşterilerine, istisna belgeleri eki listelerde yer alan, projeksiyon cihazı, mouse, klavye, bilgisayar çantası, antivirüs programları, ses sistemi, yazıcı, notebook soğutucusu, data kablosu-montaj kablosu teslimlerinin katma değer vergisinden (KDV) istisna olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            KDV Kanununun 1/1 inci maddesinde; ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun geçici 23 üncü maddesinde, Milli Eğitim Bakanlığına bilgisayar ve donanımlarının bedelsiz teslimleri ile bunlara ilişkin yazılım teslimi ve hizmetleri, bu mal ve hizmetlerin bağışı yapacak olanlara teslim ve ifasının 31/12/2015 tarihine kadar KDV den müstesna olduğu, bu kapsamda yapılan teslim ve hizmet ifaları için yüklenilen vergilerin vergiye tabi işlemler nedeniyle hesaplanan vergiden indirilebileceği, indirim yoluyla giderilemeyen vergilerin ise iade edilemeyeceği, istisna uygulamasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı tarafından tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan 94 Seri Numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile de istisna uygulamasının usul ve esasları belirlenmiştir.

            Buna göre, bilgisayar ve donanımlarının bedelsiz teslimi ile bunlara ilişkin yazılımların teslimi ve hizmetleri istisna kapsamındadır. Bilgisayara bağlanarak kullanılma imkanı olsa dahi bilgisayar donanımı olarak kabul edilmesi mümkün olmayan projeksiyon cihazı, bilgisayar çantası, ses sistemi, yazıcı, notebook soğutucusu gibi ürünlerin firmanız tarafından tesliminde genel hükümlere göre KDV hesaplanması gerekmektedir.

            Öte yandan, mouse, klavye, antivirüs programları, data kablosu-montaj kablosu'nun firmanız tarafından teslimi ise KDV Kanununun Geçici 23 üncü maddesi kapsamında KDV den istisna olacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.