Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hurda kağıttan imalatı yapılan gri kartonun toptan olarak satışında KDV tevkifatı PDF Yazdır e-Posta
01 Temmuz 2013

Başlık

Hurda kağıttan imalatı yapılan gri kartonun toptan olarak satışında KDV tevkifatı hk.

Tarih

01/07/2013

Sayı

76071283-130-(9-2013)-8

Kapsam

 T.C.

ÇORUM VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

76071283-130-(9-2013)-8

01/07/2013

Konu

:

KDV Tevkifatı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, şirketiniz tarafından hurda kağıttan imalatı yapılan gri kartonun toptan olarak satışının yapıldığı ve söz konusu gri karton teslimlerinde 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğine göre KDV tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hususunda görüş istenildiği anlaşılmıştır.

            KDV Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

            Bu yetkiye dayanarak yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2) bölümünde kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı uygulayacak alıcılar sayılmıştır.

            Aynı Tebliğin (3.3.4) bölümünde, KDV mükellefleri tarafından Tebliğin (3.3.4.2.) bölümünde belirtilen metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam hurda ve atıklarının çeşitli işlemlerden geçirilip işlenmesi sonucunda elde edilen ve genellikle hurda ve atık niteliklerini kaybederek metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam esaslı malzeme imalatında hammadde olarak kullanılan mamul niteliğindeki kırık, çapak, toz, granül ve benzeri ürünlerin, Tebliğin (3.1.2.) bölümünde sayılanlara tesliminde, (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı açıklanmıştır.

            Buna göre, metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam hurda ve atıklardan elde edilen hammaddelerdeki tevkifat uygulaması hurda ve atığın çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra esas niteliği değişikliğe uğramadan elde edilen kırık, çapak, toz, granül vb. ile sınırlıdır. Yukarıda belirtilen hurdaların ısıtım, eritme, soğutma vb. kimyasal işlemlerden geçirilmesi sonucu elde edilen hammaddeler bu kapsamda değerlendirilmemektedir.

            Bu çerçevede, hurda kağıdın işlemden geçirilerek niteliğinin tamamen değişmesi sonucu elde edilen ve farklı bir ürüne dönüşen gri karton, 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.3.4.2.) bölümünde sayılan tevkifat kapsamındaki ürünler arasında yer almadığından, bu ürünlerin tesliminde KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.