Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yat limanı inşası yenilenmesi genişletilmesi işini yapmakta olan firmaya teslim edilecek Jeneratör grubunun KDV Kanununun 13/e maddesi kapsamında istisna olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
04 Temmuz 2013

Başlık

Yat limanı inşası yenilenmesi genişletilmesi işini yapmakta olan firmaya teslim edilecek Jeneratör grubunun KDV Kanununun 13/e maddesi kapsamında istisna olup olmadığı.

Tarih

04/07/2013

Sayı

39044742-KDV.13-982

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.13-982

04/07/2013

Konu

:

Yat limanı inşası/yenilenmesi/genişletilmesi işini yapmakta olan firmaya teslim edilecek Jeneratör grubunun KDV Kanununun 13/e maddesi kapsamında istisna olup olmadığı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün mükellefi ...Yatırım Ticaret A.Ş.'nin ... Yat Limanının inşası/yenilenmesi/genişletilmesi amacıyla KDV Kanununun 13/e maddesi kapsamında Şirketinizden ... marka 2 x GDD 775 Senkron Dizel Jeneratör grubunu KDV hesaplanmaksızın satın almak istediği belirtilerek, teslim edilecek jeneratör grubunun söz konusu madde kapsamında KDV'den istisna olarak teslim edilip edilemeyeceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir

            KDV Kanununun 13/e maddesi ile limanlara bağlantı sağlayan demiryolu hatları, limanlar ve hava meydanlarının inşası, yenilenmesi ve genişletilmesi işlerini fiilen kendisi yapan veya yaptıran mükellefler ile genel bütçeli idarelere bu işlere ilişkin olarak yapılan mal teslimleri ve inşaat taahhüt işleri katma değer vergisinden istisna edilmiş, istisna uygulanmasının usul ve esasları ise 93 ve 96 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde belirlenmiştir.

            93 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (1.3.) bölümünde; istisnanın uygulanabilmesi için satın alınan mal ve hizmetlerin liman ve hava meydanlarının inşası, yenilenmesi ve genişletilmesi faaliyetlerinde kullanılması gerektiği belirtilmiş, mobilya, mefruşat ve benzeri demirbaşlar ile binek otomobili, insan taşımaya mahsus otobüs, minibüs ve benzeri araç alımlarının istisna kapsamında değerlendirilmeyeceği, istisna kapsamında değerlendirilmeyecek olan bu alımların yedek parça, yakıt, tadil, bakım ve onarım masrafları ile ana hizmet birimlerinin tadil, bakım, onarım, ısıtma, aydınlatma giderleri, her türlü büro malzemesi, kırtasiye, yiyecek, giyecek gibi alımlar ve temizlik hizmetlerinde istisna uygulanmayacağı ancak, yukarıda sayılan faaliyetlerin icrası ile ilgili ekipman, makine, teçhizat, sarf malzemesi, yedek parça, iş makinesi, enerji gibi mal alımları ile inşaat taahhüt işlerinin istisna kapsamında değerlendirileceği açıklanmıştır.

            Buna göre; liman inşası /yenilenmesi/ genişletilmesi amacıyla söz konusu jeneratör grubunun, istisna belgesi sahibi mükellefe şirketinizce teslimi KDV Kanununun 13/e maddesi hükmü uyarınca katma değer vergisinden istisnadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.