Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Reddi miras işlemi yapana dul, yetim maaşı bağlanır mı? PDF Yazdır e-Posta
22 Temmuz 2015

Image

Belki de birçoğunuz “reddi miras” nedir deyip ismini ilk defa duymuşsunuzdur. Borçların artması ile beraber artık reddi miras da günlük hayatımıza girmiş ve sık sık kullanılmaya başlanmıştır. Kısaca özetlersek, kişinin vefatı halinde geriye bir mirası bir de borçları kalır borçları mirasçıların ödeme zorunluluğundadır. Ancak kişinin miras bıraktıkları borçlarından az ise bu sefer mirasçıların “ben bu mirası istemiyorum” diye reddi miras hakkı vardır tabiî ki bunun da bir süresi var. Bu süre de kişinin vefatından itibaren 3 ay içeresinde oluyor. Reddi Miras işleminin sosyal güvenlik hakları ile ilgisi bu durum da merak edilen önemli husus oluyor. Hemen belirtelim, reddi miras işlemi yaptırmak muristen dolayı hak sahiplerine dul veya yetim aylığı bağlanmasına engel olmuyor.

 

REDDİ MİRAS BAŞVURUSU

Hak sahiplerinin söz konusu reddi mirasa ilişkin haklardan yararlanabilmeleri amacıyla reddi miras kararı, vefat eden sigortalının en son ikamet ettiği yer Sulh Hukuk Mahkemesine başvurmak suretiyle çıkartılabiliyor. Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılır. Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor. Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder. Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge veriliyor.

 

TAHAKKUK EDEN PRİMLERDE DURUM BAŞKA

Vefat eden 4/1-b sigortalısının aylık bağlanmadan önce tahakkuk eden prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının mirasın reddedilmesi yoluyla terkin edilerek aylık talebinde bulunmaları mümkün bulunmuyor. Yani emekli olmadan ölen ve sabit prim borçları ödenmeyen kişiden dolayı kalan prim ödenmeden hak sahiplerine aylık bağlanamıyor.

 

SGDP BORÇLARI MİRAS KALIYOR

Sosyal Güvenlik Destek Prim (SGDP) borçları sigortalının ölümü halinde hak sahiplerinden isteniyor. Bahse konu bedellerin hak sahiplerinden tahsil edilemediği durumlarda ise SGK, ölenden dolayı doğan borç tutarlarını bu defa hak sahiplerine bağladığı aylıklardan kesmeye başlıyor. Oysa hak sahiplerinin reddi miras yapması halinde, normalde sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılmakta iken ölen sigortalıların birikmiş sosyal güvenlik destek primi borçları gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle hak sahiplerinin aylıklarından dörtte bir oranında kesilecek iken reddi miras halinde söz konusu borçların hak sahiplerine bağlanan dul ve yetim aylıklarından kesilmemesi gerekiyor. (Bkz. SGK’ nın 2011/58 sayılı genelgesi) Mustafa İşcan

http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Reddi_miras_islemi_yapana_dul_yetim_maasi_baglanir_mi/24352#.VaYZOPkXxB8

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.