Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hayvan hastanesinde verilen poliklinik hizmetlerinin KDV'ye tabi olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
04 Temmuz 2013

Başlık

Hayvan hastanesinde verilen poliklinik hizmetlerinin KDV'ye tabi olup olmadığı.

Tarih

04/07/2013

Sayı

39044742-KDV.17 madde-978

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.17 madde-978

04/07/2013

Konu

:

Hayvan hastanesinde verilen poliklinik hizmetlerinin

KDV'ye tabi olup olmadığı.

 

         

 

                İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Üniversitesi Veteriner Fakültesine bağlı hayvan hastanesinde verilen poliklinik hizmetleri, hayvanlara yönelik bilgi verilmesi hizmeti ile canlı hayvan tesliminin KDV karşısındaki durumu hakkında Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

                3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1/1 inci maddesinde; ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin, 1/3-g maddesinde de; üniversitelere, dernek ve vakıflara, her türlü mesleki kuruluşlara ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan veya işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşların veya bunlara ait veya tabi diğer müesseselerin ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

                KDV Kanunun 17/2-a maddesinde ise Kanunun 17/1 inci maddesinde aralarında üniversitelerin de sayıldığı kurum ve kuruluşların ... botanik ve zooloji bahçeleri, parklar ile veteriner, bakteriyoloji, seroloji ve distofajin laboratuarları gibi kuruluşlar ... işletmek veya yönetmek suretiyle ifa ettikleri kuruluş amaçlarına uygun teslim ve hizmetler KDV den istisna edilmiştir.

                Diğer taraftan, Kanunun 29/1-a maddesinde; mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri, 30/a maddesinde ise vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisinin indirim konusu yapılmasının mümkün olmadığı belirtilmiştir.

                Buna göre, Fakültenize bağlı hayvan hastanesinde verilen poliklinik hizmetleri KDV Kanununun 17/2-a maddesi çerçevesinde KDV den istisnadır. Ancak, söz konusu hastanenin hayvanlara yönelik bilgi verme hizmeti ile canlı hayvan satışları genel hükümler çerçevesinde KDV ye tabidir.

Fakülteniz bünyesindeki bu hastanenin KDV den istisna olan işlemlere ait yüklendiği KDV yi KDV Kanunun 30/a maddesi gereğince indirim konusu yapması mümkün bulunmamakta olup, bu miktar kurum kazancının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilecektir.

                Öte yandan, KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak belirlenmiştir.

                Bu nedenle, Fakültenizce gerçekleştirilecek;

                - küçük ve büyükbaş hayvanların (arılar dahil) toptan teslimlerinde %1, (I) sayılı listenin 3 üncü sırası ile perakende teslimlerinde ise %8,

                - (II) sayılı listenin "Diğer Mal ve Hizmetler" başlıklı (B) bölümünün 21 inci sırasındaki "İlgili Bakanlıklar ya da kanunlarla izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından yerine getirilen insan veya hayvan sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde (hayvan ırkının ıslahına yönelik hizmetler dahil)"  %8,

                - bunun dışında kalan diğer teslim ve hizmetlerine ise % 18 oranında KDV hesaplaması gerekmektedir.

                Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.