Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Time charter kapsamında gemi kiralama hizmetinde uygulanacak KDV oranı PDF Yazdır e-Posta
04 Temmuz 2013

Başlık

Time charter kapsamında gemi kiralama hizmetinde uygulanacak KDV oranı

Tarih

04/07/2013

Sayı

39044742-130-986

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-130-986

04/07/2013

Konu

:

Time charter kapsamında gemi kiralama hizmetinde uygulanacak KDV oranı

 

         

 

            İlgi özelge talep formunda,

            Şirketinizin faaliyet konusunun ham petrol, petrol ürünleri, vb. tüm sıvı yüklerin taşımacılığını yapmak, bu gaye ile iç piyasadan ve dış piyasadan gemi satın almak, inşa ettirmek, bare boat (çıplak tekne) kiralamak suretiyle Türk Bayrağı çekerek ve time charter veya spot esasıyla kiralama yaparak her tonajda gemi çalıştırdığı,

            Aktifinizde sıvı yük taşımacılığı faaliyetinde bulunmak üzere tanker geminizin bulunduğu, söz konu tankerin Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı olup, time charter sözleşmesi çerçevesinde işletildiği,

           Firmanız ile müşteriniz arasında yürürlükte bulunan time charter sözleşmesi uyarınca günlük kira bedeli üzerinden aylık bazda fatura düzenlendiği ve fatura bedeli üzerinden %18 oranında katma değer vergisi (KDV) hesaplandığı

            belirtilerek, time charter sözleşmesine taraf olan müşterinize sunulan taşımacılık hizmetinin KDV oranı konusunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            KDV Kanununun;

            1/1 inci maddesinde; ticari, sınaî, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

            14/1 inci maddesinde ise, Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık işlerinde, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek taşıma işlerinin KDV den müstesna olduğu

            hükme bağlanmıştır.

            Konuyla ilgili açıklamaların yer aldığı 11 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (D) bölümünde;

            "İstisna kapsamına, yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye'den geçerek yabancı bir ülkede sona eren, yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye'de sona eren ve Türkiye'de başlayıp yabancı bir ülkede sora eren taşıma işlerinin gireceği" belirtilmiştir.

            Diğer taraftan KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetki uyarınca yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile, Kararname eki I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için %18 olarak tespit edilmiştir.

            Öte yandan, I sayılı listeye 2008/13902 sayılı BKK ile 15 inci sıra eklenmiş ve 01/08/2008 tarihinden geçerli olmak üzere KDV Kanununun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca teslimleri KDV'den istisna olan araçların, faaliyetleri kısmen veya tamamen bu araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere kiralanması hizmetlerinde KDV oranı %1 olarak belirlenmiştir.

            KDV Kanununun 13/a maddesi uyarınca teslimleri KDV'den istisna olan bir deniz aracının gemi kiralama sözleşmesi yapılmak suretiyle, faaliyetleri kısmen veya tamamen bu araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere 01/08/2008 tarihinden itibaren kiralanması hizmetleri %1 oranında KDV'ye tabi olacaktır.

            Ancak, taşıma işinin taahhüt edildiği bir navlun sözleşmesine dayanılarak yapılan işlemlerin (time charter) indirimli oran uygulaması kapsamındaki bir kiralama olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından bu işlemler genel oranda KDV'ye tabi tutulacaktır.

            Gemi kiralama hizmetleri iki şekilde yapılabilmektedir.

            1-Gemi Kira Sözleşmesi

            2-Navlun (Time Charter) Sözleşmesi

            Navlun sözleşmesinde, taşımayı taahhüt eden asıl taşıyıcı firmaya, taşıma işi şeklinde bir hizmet verilmekte ve gemi asıl taşıyıcıya kiralanmamaktadır. Geminin bir bölümü ya da tamamı yükün belirli bir süre içinde taşınması için tahsis edildiği için time charter sözleşmelerinde bedel, belirli bir yükün taşınması karşılığı olarak değil, yükün belirli bir süre içinde taşınması karşılığı olarak belirlenmektedir. Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, burada geminin kiralanması değil, taşımanın taahhüdü söz konusudur.

            Buna göre,

            - Time charter kapsamında kiralanan gemi ile verilen taşımacılık hizmeti Türkiye'de başlayıp Türkiye'de bitiyor ise bu hizmet (time charter) genel oranda (%18) KDV ye tabi olacaktır.

            - İlgili sözleşme kapsamında kiralanan gemi ile verilen taşımacılık hizmeti, yabancı bir ülkede başlayıp yabancı bir ülkede sona eriyor ise bu hizmet KDV nin konusuna girmeyeceğinden KDV hesaplanmayacaktır.

            - Bu taşıma hizmetinin, Türkiye'de başlayıp yabancı bir ülkede sona eren, yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye'de sona eren veya yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye'den geçerek yabancı bir ülkede sona eren bir hizmet olması halinde, bu işlem uluslararası taşımacılık istisnası kapsamında KDV den istisna olacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.