Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İki İşyerinden Sigortalı Olunur mu? PDF Yazdır e-Posta
15 Temmuz 2015

Image

Aynı aylarda 2 işyerinden sigortalı gözükenlerde prim günü avantajı olmaz, yani kişi ilk işyerinde 30 gün çalışsın ve adına 4 bin 500 lira üzerinden SGK primi yatırılsın, diğer işyerinden de 30 gün çalışıp 4 bin 200 lira prim ödense kişinin emeklilik hesabında prim gün olarak 60 değil 30 gün dikkate alınır ve öyle emeklilik gün hesabı yapılır. 


Bu işyerlerindeki bildirilen prim toplamının Sigorta Primine Esas Kazancı geçmesi durumunda, sigortalı, kalan primlerini SGK’dan isteyebilir. Birden fazla işyerinde çalışmak bilhassa emekliliğiniz için önemli bir avantaj sağlar. Çünkü, her iki işyerinden sigortalı olarak adınıza bildirilen prim emekliliğinizde dikkate alınır. Her iki işyerinden sigortalı adına bildirilen toplam gün emeklilikteki gün hesabında 30 günü geçmemek üzere dikkate alınır. Çünkü SGK’ya göre bir ay 30 gündür. Bunun için okurumuzda da görüldüğü üzere adına her iki işyerinden de 30 gün üzerinden bildirilmesine rağmen toplam prim günü 60 gün olmaz, 30 günlük sigortalılık hesaplanır. Ama örneğin her ikisinden de 15 gün bildirilseydi bu sefer gün toplamı 30 gün olurdu. 


İşçi adına yatırılan prim miktarı hem emekli aylığını artırır, hem de bazı şartlar oluştuğunda para iadesi olarak talep eden işçiye ödenir. Kısaca her iki işyerinden sigortalı adına bildirilen toplam prim miktarı emeklilikteki prim miktarı hesabında Sigorta Primine Esas Kazancı (SPEK) üst sınırı geçmemek üzere dikkate alınır. Çünkü SGK’ya göre bir ay içindeki kazanç aylık kazancın üst sınırı olarak belirlenmiş miktarı geçemez. Bu miktar asgari ücretin 6.5 katı olduğundan bu dönem (1.7.2015-31.12.2015) için geçerli olan üst sınır 8.277,75 liradır. Adına her iki işyerinden de bildirilen prim emeklilik için hesaplanacak kazançta sadece SPEK üst sınırına (8.277.75 lira) kadar olan kısmı dikkate alınır. SPEK üst sınırı geçen miktar ise sigortalının talebi halinde sigortalı hissesi (yüzde 14) oranında herhangi bir faiz işletilemeden iade edilir. Mustafa İşcan

 

Kaynak ve Yazının Devamı

http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Iki_isyerinden_sigortali_olunur_mu/25517#.VaYD8JtgRrA

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.