Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV Kanununun 11/1-c maddesi gereği tecil-terkin işlemlerinde indirilecek kdv listesinin ibrazı PDF Yazdır e-Posta
05 Temmuz 2013

Başlık

KDV Kanununun 11/1-c maddesi gereği tecil-terkin işlemlerinde indirilecek kdv listesinin ibrazı

Tarih

05/07/2013

Sayı

93767041-130[11-2012/3]-124

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

93767041-130[11-2012/3]-124

05/07/2013

Konu

:

KDV Kanununun 11/1-c maddesi gereği tecil-terkin işlemlerinde indirilecek kdv listesinin ibrazı

 

         

 

            İlgi özelge talep formunda; Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun (11/1-c) maddesi kapsamında ihraç kayıtlı teslimlere ilişkin tecil-terkin talebinizin bulunduğu belirtilerek, tecil-terkin işlemlerinde indirilecek KDV listesinin istenilip istenilmeyeceği ile bu listelerin 60 No.lu KDV Sirküleri gereği elektronik ortamda beyan edilip edilmeyeceği konusunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            KDV Kanununun 11/1-c maddesinde; ihraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait katma değer vergisi, ihracatçılar tarafından ödenmez. Mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan bu vergi, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunur.

            Söz konusu malların, ihracatçıya teslim tarihini takip eden ay başından itibaren 3 ay içinde ihraç edilmesi halinde, tecil edilen vergi terkin olunur." hükmüne yer verilmiştir.

            KDV Kanununun 11/1-c maddesi kapsamında ihraç kaydıyla teslimlerden doğan KDV iadesine ilişkin taleplerin değerlendirilmesi ve sonuçlandırılmasına ilişkin usul ve esaslar 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile belirlenmiştir.

            Tebliğin (I/1.1.3) bölümünde, ihraç kaydıyla satışlarda nakden veya mahsuben iade taleplerinde, dilekçenin yanı sıra

            - Gümrük beyannamesi (aslı veya noter, gümrük idaresi ya da yeminli mali müşavirce onaylı örneği),

            - İhraç kayıtlı teslimin gerçekleştiği döneme ilişkin olarak indirilecek KDV listesi,

            - İhraç kaydıyla satışlara ilişkin fatura fotokopisi veya liste,

            aranmaktadır.

            Aynı bölümde, bu bölümde sayılan işlemlerle ilgili olarak nakden veya mahsuben iade talep edilmediği takdirde indirilecek KDV listesi ile ihraç edilen malın bünyesine giren vergi miktarına ilişkin tablonun ibrazına gerek bulunmadığı ifade edilmiştir. kaynaklanan KDV iade taleplerinde, "indirilecek KDV listesi", "yüklenilen KDV listesi" ve "satış faturaları listesi" ile iade için ibrazı istenilen durumlarda "gümrük (çıkış) beyannamesi listesi" elektronik ortamda alınmaktadır.

            60 No.lu KDV Sirkülerinin 6.2. bölümüne göre, KDV Kanununun 32 nci maddesinde sayılan istisna kapsamındaki işlemlerden kaynaklanan KDV iade taleplerinde "indirilecek KDV listesi", "yüklenilen KDV listesi" ve "satış faturaları listesi" ile iade için ibrazı istenilen durumlarda "gümrük (çıkış) beyannameleri listesi" elektronik ortamda gönderilmektedir.

            Buna göre; ihraç kayıtlı satışlara ilişkin iade taleplerinde "indirilecek KDV listesi"nin elektronik ortamda gönderilmesi gerekmekte olup, ihraç kayıtlı satışlara ilişkin tecil edilen verginin terkini sırasında "indirilecek KDV listesi" nin elektronik ortamda gönderilmesine gerek bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.