Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çekiliş Sonucu Verilen Hediyelerin KDV Karşısındaki Durumu PDF Yazdır e-Posta
23 Temmuz 2013

Başlık

Çekiliş Sonucu Verilen Hediyelerin KDV Karşısındaki Durumu

Tarih

23/07/2013

Sayı

61316220-2012/03/KDV/50 No\'lu GT-6

Kapsam

 T.C.

ERZİNCAN VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

61316220-2012/03/KDV/50 No'lu GT-6

23/07/2013

Konu

:

Çekiliş Sonucu Verilen Hediyelerin KDV Karşısındaki Durumu

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; Defterdarlığımız Fevzipaşa Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olduğunuz belirtilerek çekiliş yapılmak suretiyle belirlenen müşterilerinize vermiş olduğunuz hediyelere düzenlenecek faturalarda katma değer vergisi (KDV) hesaplanıp hesaplanmayacağı konusunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

           KDV Kanununun 1/1 maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, ziraifaaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu; 2 inci maddesinde teslimin bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlere devredilmesi olduğu; 3 üncü maddesinde ise, vergiye tabi malların her ne suretle olursa olsun vergiye tabi işlemler dışındaki amaçlarla işletmeden çekilmesinin teslim sayılan haller kapsamında olduğu hükme bağlanmıştır.

            50 Seri  No.lu KDV Genel Tebliğinde, bir malın yanında ayrıca bir bedel tahsil edilmeksizin başka bir malın verilmesi veya numune ya da eşantiyon mallar verilmesi şeklinde ortaya çıkan teslimlerin KDV karşısındaki durumuna ilişkin açıklamalar yapılmış ve bu teslimler nedeniyle yüklenilen KDV nin indirimine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

            Buna göre; şirketinizce alışveriş yapan müşterilere çekilişle vereceğiniz promosyon niteliğindeki hediyelerin tesliminde KDV hesaplanmayacaktır. Bu teslimler nedeniyle yüklenilen KDV nin ise 50 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.