Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İştirak hisselerinin satışında KVK ve KDV uygulaması PDF Yazdır e-Posta
25 Temmuz 2013

Başlık

İştirak hisselerinin satışında KVK ve KDV uygulaması

Tarih

25/07/2013

Sayı

39044742-KDV.17.4-1107

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.17.4-1107

25/07/2013

Konu

:

İştirak hisselerinin satışında

KVK ve KDV uygulaması

 

         

 

                İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizin ortağı olduğu ... A.Ş.'nin hisselerinin yurt dışında mukim ... şirketine satışının yapıldığı, satış bedelinin bu şirketin özkaynağının % 40 ı olarak belirlendiği, ... A.Ş.'nin 2008 yılı bilançosunun yaklaşık 2.200.000 TL zararla sonuçlanmasından hisse bedellerinin de etkileneceği gerekçesiyle şirketin takip eden yıllarda bu zararı mahsup etmesi halinde mahsup edilen tutarın % 40 ının fatura karşılığı şirketinize ödeneceği belirtilerek bu şekilde fatura edilen tutarların katma değer vergisine tabi olup olmayacağı hususunda bilgi istenilmektedir.

                1- KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

                5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında kurum kazancının, gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurlarından oluştuğu belirtilerek, Kanunun 6 ncı maddesinde kurumlar vergisinin mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

                Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanununun "Ticari Kazancın Tarifi" başlıklı 37 nci maddesinde; "Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır." hükmü yer almış olup aynı Kanunun "Bilanço Esasında Ticari Kazancın Tespiti" başlıklı 38 inci maddesinde ise;

                "Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müsbet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce:

                1- İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir.

                2- İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.

                Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu Kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulur."

                hükmü yer almıştır.

                Bu hükümlere göre, yurt dışında mukim bir şirkete hisselerini satmış olduğu Puma Spor Giyim A.Ş.'nin 2008 yılında zarar etmesi nedeniyle takip eden yıllarda zarar mahsubu dolayısıyla şirketinize yapılacak ödemelerin şirketiniz tarafından kurum kazancına dahil edileceği tabiidir.

                2- KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

                Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-g maddesinde "... döviz, para, damga pulu, değerli kağıtlar, hisse senedi, tahvil ..."  teslimleri katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

                Bu çerçevede, şirketinizin sahip olduğu ... A.Ş.'ye ait hisse senetlerini ... şirketine devir ve teslimi KDV Kanununun 17/4-g maddesi kapsamında katma değer vergisinden istisnadır.

Öte yandan, şirketinizin mülkiyetindeki ... A.Ş.'ye ait hisselerin devir bedeli kapsamında 2008 yılı zararının mahsubuna bağlı olarak yapılacak ödemelerin de, KDV Kanununun 17/4-g maddesine göre vergiden istisna olarak gerçekleşen işlem bedelinin içinde mütalaa edilmesi gerektiğinden, KDV ye tabi tutulması söz konusu değildir.

                Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.