Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Nikel alımlarının KDV tevkifatına tabi olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
25 Temmuz 2013

Başlık

Nikel alımlarının KDV tevkifatına tabi olup olmadığı hk.

Tarih

25/07/2013

Sayı

51421814-130[9-2012/418]-78

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

51421814-130[9-2012/418]-78

25/07/2013

Konu

:

Nikel alımlarının KDV tevkifatına tabi olup olmadığı hk.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, firmanızın hurda ve metallerden imal edilmeyen nikel alımlarında KDV tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

Katma Değer Vergisi Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.3.1.2) bölümünde;

‘‘Tevkifat kapsamına, her türlü hurda metallerden elde edilen külçeler ile hurda metallerden elde edilenler dışındaki bakır, çinko ve alüminyum külçelerinin teslimi girmektedir. Slab, billet (biyet), kütük ve ingot teslimleri de bu uygulama bakımından külçe olarak değerlendirilecektir.

Yukarıda belirtilen metallerin, alışlarında tevkifat uygulanıp uygulanmadığına ve silisyum, magnezyum, mangan, nikel, titan gibi maddeler ihtiva edip etmediklerine bakılmaksızın, külçe, slab, biyet, kütük ve ingot haline getirilmiş şekilde satışında KDV tevkifatı uygulanacaktır.''

denilmiş olup, konuyla ilgili olarak 63 No.lu KDV Sirküleri ile değişik 60 No.lu KDV Sirkülerinin (2.2.3) bölümünde gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, firmanızın hurda ve metallerden imal edilmeyen nikel alımlarında KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.