Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Nakden iade talebinde verilecek teminat tutarı PDF Yazdır e-Posta
25 Temmuz 2013

Başlık

Nakden iade talebinde verilecek teminat tutarı

Tarih

25/07/2013

Sayı

39044742-KDV.32-1104

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.32-1104

25/07/2013

Konu

:

Teminat miktarı tutarı.

 

         

 

             İlgi kayıtlı özelge talep formunda, firmanızın 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 11 inci maddesi kapsamında ihracat yaptığı ve bu teslimlerden doğan KDV iadesinin nakden talep edildiği belirtilerek 4.000 TL'yi aşan kısım için verilecek olan teminat tutarı konusunda görüş talep edilmektedir.

            KDV Kanununun 11/1-a maddesinde; ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetlerin KDV den istisna olduğu, 32 nci maddesinde ise; bu Kanunun 11, 13, 14, 15 ve 17/4-s maddeleri uyarınca vergiden istisna edilmiş bulunan işlemlerle ilgili fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisinin, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanacak katma değer vergisinden indirileceği, vergiye tabi işlemlerin mevcut olmaması veya hesaplanan verginin indirilecek vergiden az olması hallerinde indirilemeyen katma değer vergisinin Maliye ve Gümrük Bakanlığınca tespit edilecek esaslara göre bu işlemleri yapanlara iade olunacağı hüküm altına alınmıştır.

            Kanunun 32 nci maddesi hükmü kapsamında yer alan iade taleplerinin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esasların belirlendiği 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin;

            "(I/2/2.1)  "Teminat Karşılığı İade"  başlıklı kısmında; "bu Tebliğin (I/1.4.) bölümünde sayılanlar dışında kalan mükelleflerin, Tebliğin (I/1.2.) bölümünde belirlenen sınırı aşan ve YMM tasdik raporu ibraz edilmeyen nakden iade taleplerinde aşağıda belirtildiği şekilde teminat gösterilmesi halinde iade yapılır. Teminat, vergi inceleme raporu veya YMM tasdik raporuna dayanılarak çözülür.

            "2.1.2.1. Normal Teminat Uygulaması" başlıklı bölümünde ise normal teminat uygulaması kapsamındaki mükellefler, talep ettikleri iade miktarının bu Tebliğin (I/1.2.) bölümünde belirlenen sınırı aşan kısmının tamamı için teminat verirler. İndirimli ve yükseltilmiş teminat uygulamasına tabi olmayan tüm mükellefler normal teminat uygulamasına tabidir."

            açıklamalarına yer verilmiştir.

            Buna göre, şirketinizin ihracat istisnasından doğan KDV iade alacağının nakden iade talebinde, 4.000 TL'yi aşan ve talep edilen tutarın tamamı için teminat gösterilememesi durumunda,  firmanızca verilen teminat tutarı kadar iade talebinizin yerine getirilmesi mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.