Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tahmil ve Tahliye İşinde İşgücü Tevkifatı PDF Yazdır e-Posta
26 Temmuz 2013

Başlık

Tahmil ve Tahliye İşinde İşgücü Tevkifatı

Tarih

26/07/2013

Sayı

37009108-130[9 Md.-2012-2343]-67

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

Sayı

:

37009108-130[9 Md.-2012-2343]-67

26/07/2013

Konu

:

Tahmil ve Tahliye İşinde İşgücü Tevkifatı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda,

           - ... Pancar Ekicileri Kooperatifine ait mağazalara sigorta, maaş, yemek giderleri şirketinize ait olmak üzere birer eleman işçi verdiğinizi, verdiğiniz bu elemanın mağaza yetkilisinin yönlendirilmesi ile çalıştığını

             - ... Pancar Ekicileri Kooperatifine ait mağazalara gelen malların tahmil ve tahliye işlemlerinin sevk ve idaresi şirketinize ait olmak üzere yapıldığı belirtilerek yapılan bu işlerde katma değer vergisi tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

              3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiş olup konuya ilişkin olarak 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile 60 ve 63 No.lu KDV Sirküleri yayımlanmıştır.

            63 No.lu KDV Sirkülerinin  "2.2.2.5.İşgücü Temin Hizmetleri" başlıklı bölümünde, 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.2.5) bölümünde, Tebliğin (3.1.2) bölümünde sayılanlara, faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanacakları işgücünün sağlanması şeklinde verilen hizmetlerde (işgücü temin hizmeti alımlarında) alıcılar tarafından 9/10 oranında KDV tevkifatı uygulanacağı ifade edilmektedir.

            Aynı düzenlemede, işgücü temin hizmetlerinin, esas itibariyle, temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmenin bilfiil sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılabilmesinin mümkün bulunduğu durumlarda tevkifat kapsamına girdiği belirtilerek işgücü temin hizmetlerinde aşağıdaki şartların varlığı halinde tevkifat uygulanacağı düzenlenmiştir.

            - Temin edilen elemanların, hizmeti alana ücretli statüsünde hizmet akdiyle bağlı olmaması gerekmektedir.

            - Temin edilen elemanların, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gerekmektedir. Elemanların işletmenin mal ve hizmet üretimi safhalarından herhangi birinde çalıştırılması halinde, sevk, idare ve kontrolün hizmeti alan işletmede olduğu kabul edilecektir.

            Dolayısıyla işgücü temin hizmetinin varlığının tespitinde; hizmetin ifasında kullanılan elemanların işgücü temin hizmetini veren firmanın bünyesinde bulunması ve ona hizmet akdiyle bağlı olması, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gibi karineler göz önünde bulundurulacak, bu hususların varlığı, taraflar arasında bir sözleşme yapılmışsa bu sözleşmedeki hükümler veya sözleşmeye bağlı teknik şartnamedeki açıklamalar da dikkate alınarak tespit edilecektir.

            Bu açıklamalar çerçevesinde, firmanızın ... Pancar Ekicileri Kooperatifine verdiği hizmetlerin, hizmetin ifasında kullanılan elemanların sevk, idare ve kontrolünün ... Pancar Ekicileri Kooperatifinde bulunması kaydıyla işgücü temin hizmeti kapsamında değerlendirilerek ... Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından 9/10 oranında KDV tevkifatına tabi tutulması gerekmektedir.

              Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.