Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Akıllı kart üretimi yapan firmanın baskı basım hizmetinin tevkifata tabi olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
29 Temmuz 2013

Başlık

Akıllı kart üretimi yapan firmanın baskı basım hizmetinin tevkifata tabi olup olmadığı.

Tarih

29/07/2013

Sayı

39044742-KDV.9-1123

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.9-1123

29/07/2013

Konu

:

Akıllı kart üretimi yapan firmanın baskı basım hizmetinin tevkifata tabi olup olmadığı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formlarınızda, firmanız tarafından baskı uygulaması yapılmak suretiyle imal edilen akıllı kartların tesliminde tevkifat uygulanıp uygulanmayacağı hususunda bilgi istenilmektedir.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

            Bu yetkiye dayanarak yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 3.1. bölümünde;  kısmi tevkifatın mahiyeti ve tevkifat uygulayacak alıcılar açıklanmış olup, söz konusu tebliğin 3.2.12. bölümünde her türlü baskı ve basım hizmetlerinin tevkifata tabi olduğu belirtilmiştir.

Konuyla ilgili olarak 60 No.lu KDV Sirkülerinin "2.2.2.12. Her Türlü Baskı ve Basım Hizmetleri" başlıklı bölümünde;

 " ...

            Bir işlemin bu bölüm kapsamında tevkifata tabi tutulabilmesi için, öncelikle hizmet niteliğinde olması gereklidir. Diğer bir deyişle, teslimler bu bölüm kapsamında tevkifata tabi değildir. Dolayısıyla üzerine çeşitli baskılar yapılan ürünlerin bu kapsamda KDV tevkifatına tabi olup olmadığı, baskılı ürünün teslim veya hizmet niteliği taşıyıp taşımadığına göre belirlenecektir.

            Bir işlemin teslim veya hizmet mahiyetinde olup olmadığı, işlem bedelinin içerisindeki hizmet ve teslimin ağırlığına göre tespit edilecektir. Dolayısıyla, 1 Kr değeri olan bir plastik kağıdın, üzerine marka, içerik, kullanım tarihi, renk, logo gibi bilgiler basılmak suretiyle değeri 5 Kr'a çıkıyorsa, bu işlemin hizmet niteliğinde olduğu kabul edilecektir. Benzer şekilde, koli olarak 10 Kr'a satılan bir karton kutunun üzerine firma adı veya logosu basılmak suretiyle tesliminde fiyatı değişmiyor veya hizmet teslimin tali unsuru olacak şekilde cüzi oranda artıyorsa, bu işlemin teslim niteliğinde olduğu kabul edilecektir.

            ..." açıklamasına yer verilmiştir.

            Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, firmanız tarafından müşterilerinizin siparişi doğrultusunda akıllı kart imal edilmesi hizmet mahiyetinde bir işlem olup, 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 3.2.12. bölümü uyarınca hizmet bedeline ilişkin KDV tutarının 5/10 oranında tevkifata tabi tutulması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.