Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Uluslararası taşımacılık işinin başka firmalara yaptırılmasında KDV uygulaması ile araca ilişkin yurtdışında yapılan harcamaların gider kaydedilip kaydedilemeyeceği PDF Yazdır e-Posta
02 Ağustos 2013

Başlık

Uluslararası taşımacılık işinin başka firmalara yaptırılmasında KDV uygulaması ile araca ilişkin yurtdışında yapılan harcamaların gider kaydedilip kaydedilemeyeceği

Tarih

02/08/2013

Sayı

93767041-KDV-2012/7-148

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

93767041-KDV-2012/7-148

02/08/2013

Konu

:

Uluslararası taşımacılık işinin başka firmalara yaptırılmasında KDV uygulaması ile araca ilişkin yurtdışında yapılan harcamaların gider kaydedilip kaydedilemeyeceği

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, uluslararası taşımacılık yapan merkezi Türkiye'de bulunan, yurtdışında herhangi bir şubesi bulunmayan C-2 yetki belgeli bir firma ile aranızda yaptığınız sözleşmeye istinaden ilgili firma adına ve bu firmanın C-2 belgesiyle yurtdışına taşıma işi yaptığınız belirtilerek, Türkiye'de mukim firmaya kestiğiniz faturalarda KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı ile taşımacılık işi yaptığınız aracınıza ilişkin akaryakıt, bakım-onarım vs. giderlerinin gider kaydedilip kaydedilemeyeceği hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            KDV Kanununun 14 üncü maddesinde; "Transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık işlerinde, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek taşıma işleri vergiden müstesnadır. Bu istisna, ikametgâhı, kanunî merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan mükelleflere, ilgili ülkeler itibariyle karşılıklı olmak şartıyla tanınır." hükümleri yer almaktadır.

            KDV Kanununun 14 üncü maddesinin verdiği bu yetkiye istinaden çıkarılan 84/8889 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşıma işleri vergiden istisna edilmiştir.

            Söz konusu istisna kapsamına yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye'den geçerek yabancı bir ülkede sona eren, yabancı bir ülkede başlayıp Türkiye'de son bulan ve Türkiye'de başlayıp yabancı bir ülkede sona eren taşıma işleri girmektedir.

            Konu ile ilgili açıklamaların yer aldığı 11 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "Taşımacılık İstisnası" başlıklı (D/2) bölümünde, istisna kapsamına giren taşıma faaliyetlerinin tamamının veya bir kısmının başka taşımacılara yaptırılması halinde, gerek taşıma işini yaptıran firmaya karşı muhatap olarak işi yüklenen organizatör firmanın, gerekse ikinci derece yüklenici olarak fiili nakliyeyi gerçekleştiren firmanın bu faaliyetleri istisna kapsamına girdiğinden her iki faaliyetin de vergiye tabi olmayacağı, ancak ikinci derece yüklenicinin taşıma faaliyetinin Türkiye içinde başlayıp bitmesi halinde bu işlerin vergiye tabi olacağı belirtilmektedir.

            Aynı Kanunun 32 nci maddesinde ise, taşımacılık istisnası kapsamındaki işlemlerle ilgili fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV nin mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanacak KDV den indirileceği, indirimin mümkün olmaması halinde iade edileceği hüküm altına alınmıştır.

            Bu durumda, hem taşıma işini bütünüyle yüklenen organizatör firmalar hem de taşıma işini fiilen yapan taşımacıların faaliyetleri KDV den istisna olacaktır.

            Öte yandan C-2 Yetki Belgesine sahip olmayan firmalar "Karayoluyla Uluslararası Yolcu ve Eşya Taşımaları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre sözleşme yapmak suretiyle uluslararası nakliyat işlerini C-2 Yetki Belgesine sahip olan başka firma adıyla gerçekleştirebilme hakkına sahip bulunmaktadırlar.

            Buna göre, uluslararası taşıma işini fiilen yapan işletmeniz tarafından bu işi bütünüyle yüklenen organizatör firmaya düzenlenecek faturalarda uluslararası taşımacılık istisnasından yararlanılması mümkün bulunmaktadır.

            Diğer taraftan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının 1 numaralı bendi uyarınca, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler, safi ticari kazancın tespitinde indirilebilecek olup, yurt dışı taşımacılık faaliyetinizle ilgili olarak yurtdışında yaptığınız aracınıza ilişkin harcamalarınızı (akaryakıt, tamir, bakım onarım vs) belgelendirmeniz şartıyla ticari kazancın tespitinde gider olarak indirmeniz mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.