Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin KDV Muafiyeti PDF Yazdır e-Posta
02 Ağustos 2013

Başlık

Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin KDV Muafiyeti

Tarih

02/08/2013

Sayı

97677631-042-4-20

Kapsam

 T.C.

GİRESUN VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

97677631-042-4-20

02/08/2013

Konu

:

Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin KDV Muafiyeti

 

         

 

 

                   İlgide kayıtlı  özelge talep formunuzda, mülkiyeti ... İl Özel İdaresine ait ilimiz ... ilçesinde bulunan ...  Köyü ... İlköğretim Okuluna ait bir binanın,  hizmet binası olarak kullanılmak amacıyla kooperatifiniz tarafından 3 yıllığına kiralandığı belirtilerek yapacağınız kira ödemelerinden dolayı sorumlu sıfatıyla KDV beyannamesi verip vermeyeceğiniz konusunda tereddüt hasıl olduğundan bahisle konuya ilişkin Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            KDV Kanununu 1/1 maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çercevesinde  Türkiye 'de yapılan teslim ve hizmetlerin, 1/3-f  maddesinde de, ticari, sınai, zirai faaliyet ya da serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde sayılan mal ve hakların kiralanması işlemlerinin KDV ye tabi olduğu hükme bağlanmış; aynı Kanunun 17/4-d maddesinde ile iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri KDV den istisna edilmiştir.

            Bu çerçevede, gelir vergisi açısından gayrimenkul sermaye olarak tanımlansa dahi bir işletme veya müessesenin belirli bir bedel ve süre dahilinde başkasının kullanımına bırakılması şeklindeki işletme hakkının kiralanması işlemleri Kanunun 1/3-f maddesine göre KDV ye tabi tutulacaktır.

            Konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı 11 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (E) bölümünde, KDV Kanununun 1/3-g maddesinde sayılan kurum ve kuruluşların, kuruluş amaçlarına uygun teslim ve hizmetlerinin KDV nin kapsamına girmediği için vergiye tabi olmayacağı; bu kuruluşlar iktisadi işletme niteliği taşımadığından sahip oldukları gayrimenkullerin kiralanması işlemlerinin de vergiye tabi tutulmayacağı, ancak Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesi kapsamına giren diğer mal ve hakların kiralanması işlemleri ile bu kuruluşlarca gerçekleştirilen her türlü ithalatın vergiye tabi olacağı; bu kuruluşlara ait veya tabi olan veya bunlar tarafından kurulan ve işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşların iktisadi işletme olarak mütalaa edileceği ve bunların ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyetlerinin vergiye tabi olduğu belirtilmiştir.

            Bu açıklamalar çerçevesinde, İl Özel İdaresine ait gayrimenkullerin kiralanması, söz konusu gayrimenkullerin kendi başına bir iktisadi işletme oluşturmaması veya İl Özel İdaresine ait bir iktisadi işletmenin aktifine kayıtlı olmaması kaydıyla KDV ye tabi tutulmayacaktır.

            Ancak, kiralama işlemlerinin ticari bir organizasyon içerisinde yürütülmesi, gayrimenkul kompleksinin tek tek kiraya verilmesi ve kiraya verilen gayrimenkullerin yönetiminin ve giderlerinin İl Özel İdaresi tarafından üstlenilmiş olması halinde, bir iktisadi işletme söz konusu olacağından, bu kiralama işleminin KDV ye tabi olacağı açıktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.