Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Güvence bedellerinin güncellenmesinden doğan farkların iadesinde belge düzeni ve KDV PDF Yazdır e-Posta
15 Ağustos 2013

Başlık

Güvence bedellerinin güncellenmesinden doğan farkların iadesinde belge düzeni ve KDV

Tarih

15/08/2013

Sayı

45404237-130[I.12.229]-237

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

45404237-130[I.12.229]-237

15/08/2013

Konu

:

Güvence bedellerinin güncellenmesinden doğan farkların iadesinde belge düzeni ve KDV

 

         

 

           İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizin abonelerle yapmış olduğu abone sözleşmesi esnasında belirli bir miktar kw üzerinden nakdi yada teminat mektubu olarak alınan güvence bedellerinin geri ödeme sırasında enflayon etkisi ile oluşan farkın KDV'nin konusuna girip girmediği ve doğan farkın iadesinde mükellefiyeti bulunan ve bulunmayan aboneler açısından ne tür bir belge isteneceği veya düzenleneceği konusunda Başkanlığımız görüşünün istenildiği anlaşılmıştır.

            VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN:

            Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde, "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." şeklinde tanımlanmış, 232 nci maddesinde de; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:

            1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara,

            2. Serbest meslek erbabına,

            3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara,

            4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere,

            5. Vergiden muaf esnafa

            Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler. " hükmü yer almaktadır.

            Buna göre, yukarıdaki hükümler uyarınca, şirketinizce bir mal teslimi veya hizmet ifasına dayanmaksızın sadece güvence niteliği taşıyan ve abonelik işlemleri sırasında yapılan sözleşmeye bağlı olarak alınan güvence bedellerinin ve enflasyon etkisi ile oluşan fiyat farklarının tüketicilere iadesinde fatura düzenleme mecburiyeti bulunmamaktadır.

            Diğer taraftan alınan güvence bedellerinde enflasyon etkisi nedeniyle oluşan farkların ödendiği dönemde durumuna göre gelir veya durumuna göre gider olarak kaydedileceği tabiidir.

            KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN:

            Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesinde ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti kapsamında yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisinin konusuna girdiği hüküm altına alınmıştır.

            Buna göre, abonelerden tahsil edilen güvence bedellerinin güncellenerek abonelere iade edilmesi işleminde, herhangi bir teslim ve hizmet ifası söz konusu olmadığından katma değer vergisi uygulanmayacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.