Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşyeri hekimliği hizmetinde KDV tevkifatı PDF Yazdır e-Posta
15 Ağustos 2013

Başlık

İşyeri hekimliği hizmetinde KDV tevkifatı.

Tarih

15/08/2013

Sayı

45404237-130[I-13-28]-235

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

45404237-130[I-13-28]-235

15/08/2013

Konu

:

İşyeri hekimliği hizmetinde KDV tevkifatı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 4857 Sayılı İş Kanunu ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında ... Şti.'nden ‘‘iş yeri hekimliği'' hizmeti alımının katma değer vergisi (KDV) tevkifatına tabi olup olmadığının bildirilmesi istenmektedir.

            KDV Kanununun 9/1 inci maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

            Söz konusu maddenin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin; (3.2.5.) bölümünde, Tebliğin (3.1.2) bölümünde sayılanlara, faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanacakları işgücünün sağlanması şeklinde verilen hizmetlerde alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı, belirtilmiştir.

            Diğer taraftan, 63 No.lu KDV Sirküler ile değişik 60 No.lu KDV Sirkülerinin "İşgücü Temin Hizmetleri" başlıklı (2.2.2.5.) bölümünde, alt işverenlerden temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmenin bilfiil sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılabilmesinin mümkün bulunduğu durumlarda söz konusu hizmetlerin tevkifat kapsamına girdiği açıklanmıştır.

            Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Firmanız ile ...Şti. arasında düzenlenen "İşyeri Hekimliği Sözleşmesinin" incelenmesinden; işin, 4857 Sayılı İş Kanunu ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında ‘‘iş yeri hekimliği'' hizmeti olduğu ve bu işte çalışan elemanın sevk ve idaresinin yüklenici firmada bulunduğu anlaşıldığından, işgücü temin hizmeti kapsamında değerlendirilmesi söz konusu olmayan ‘‘iş yeri hekimliği'' hizmeti alımında KDV tevkifatı uygulanmasına gerek bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.