Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kalkınma ajansına yapılan broşür, kitapçık, afiş ve davetiye tasarım işinin KDV tevkifatına tabi olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
16 Ağustos 2013

Başlık

Kalkınma ajansına yapılan broşür, kitapçık, afiş ve davetiye tasarım işinin KDV tevkifatına tabi olup olmadığı hk.

Tarih

16/08/2013

Sayı

50426076-130[9-2012/20-1047]-86

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

50426076-130[9-2012/20-1047]-86

16/08/2013

Konu

:

Kalkınma ajansına yapılan broşür, kitapçık, afiş ve davetiye tasarım işinin KDV tevkifatına tabi olup olmadığı hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Ajansınıza yapılan broşür, kitapçık, afiş ve davetiye tasarım işinin katma değer vergisi (KDV) tevkifatına tabi olup olmadığı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

            Bu yetkiye istinaden 14.04.2012 tarih ve 28264 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin 3 üncü bölümünde kısmi tevkifat uygulamasına ilişkin açıklamalara yer verilmiş olup (3.1.2) bölümünde; bu uygulama kapsamında KDV tevkifatı yapmak üzere sorumlu tutulabilecekler iki grup halinde sayılmış, (3.1.3) bölümünde kalkınma ve yatırım ajanslarının (3.1.2/b) ayrımı kapsamında olduğu ayrıca belirtilmiştir.

            İlgili Tebliğin "(3.2.12.) Her Türlü Baskı ve Basım Hizmetleri" başlıklı bölümünde, Tebliğin (3.1.2/b) bölümünde sayılanların, bu bölümünde belirtilen her türlü baskı ve basım hizmetleri alımında, alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı belirtilmiştir.

            Her türlü baskı ve basım hizmetleri kapsamına;  kitap, ansiklopedi, risale, dergi, broşür, gazete, bülten, basılı kağıt, katalog, afiş, poster, dosya, klasör, matbu evrak, makbuz, kartvizit, antetli kağıt, zarf, bloknot, defter, ajanda, takvim, her çeşit belge ve sertifika, davetiye, mesaj ve tebrik kartı, etiket, ambalaj, test gibi süreli veya süresiz yayınlar ile diğer ürünlerin her türlü (cd, vcd, dvd gibi baskılar dâhil) baskı ve basımı hizmeti ile bunların veya sorumlu tayin edilenler tarafından kullanılan her çeşit evrakın ciltlenmesine ilişkin hizmetler girmektedir.

            Konuyla ilgili olarak yayımlanan 63 No.lu KDV Sirkülerinin 2.2.2.12. bölümünde de detaylı açıklamalara yer verilmiştir.

            Buna göre,  117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2/b) kapsamında yer alan Ajansınıza  verilen "broşür, kitapçık, afiş ve davetiye tasarım işi" söz konusu Tebliğin (3.2.12.) bölümünde sayılan hizmetler kapsamında  değerlendirilmediğinden  KDV tevkifatı uygulanmasına gerek bulunmamaktadır. 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.