Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Fabrikalardan atık toplanması işleminin tevkifata tabi olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
27 Ağustos 2013

Başlık

Fabrikalardan atık toplanması işleminin tevkifata tabi olup olmadığı

Tarih

27/08/2013

Sayı

39044742-130-1352

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

Sayı

:

39044742-130-1352

27/08/2013

Konu

:

Fabrikalardan atık toplanması işleminin tevkifata tabi olup olmadığı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formu eki dilekçe ve sözleşme örneklerinin incelenmesinden; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 26927 sayılı Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 4/a maddesine tabi ve 13/10/2011 tarih ve 1115 sayılı lisans belgesine sahip olan tesisinizde gıda işletmeleri, kağıt fabrikaları, tütün fabrikaları, ağaç ve mobilya sanayi, küçük ve büyükbaş hayvan çiftlikleri üretim proseslerinde ve yardımcı tesislerinde oluşan ve ilgili tesislerin proseslerinde tekrar kullanamayacakları organik malzemeleri yeniden değerlendirebilir kılmak üzere hammadde olarak aldığınız ve işleyerek gübre, üst örtü toprağı ve yakıt ürettiğiniz belirtilerek, söz konusu alımların KDV tevkifatı kapsamında olup olmadığı sorulmaktadır.

            KDV Kanununun 9/1 inci maddesinde mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği hükme bağlanmıştır.

            Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan ve 1/5/2012 tarihinde yürürlüğe giren 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2) bölümünde kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı yapmak üzere;

            a) KDV mükellefleri,

            b) Belirlenmiş alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın)

            sorumlu tutulmuş; (3.3) bölümünde kısmi tevkifat uygulanacak teslimler sayılmıştır.

            Söz konusu Tebliğin (3.3.3.1) bölümünde; metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının tesliminin KDV Kanununun (17/4-g) maddesi gereğince KDV den istisna olduğu, ancak; bu malların teslimi ile ilgili olarak aynı Kanunun (18/1) maddesine göre istisnadan vazgeçilmesinin mümkün bulunduğu; istisnadan vazgeçenlerin metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının tesliminde, Tebliğin (3.1.2.) bölümü kapsamındaki alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı belirtilmiştir.

            Aynı Tebliğin (3.3.6) bölümünde; Tebliğin (3.1.2.) bölümünde sayılanların, Tebliğin (3.3.6.2) bölümünde belirtilen ürün, artık, talaş ve kırpıntı alımlarında (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı, ancak; tomruk, odun, kereste, kırpıntı, atık vb. mahiyetinde olmayan; mobilya, kapı-pencere doğraması, döşeme malzemesi, sunta, levha, mdf, rabıta, lambri, süpürgelik ve benzeri ürünlerin tesliminde tevkifat uygulanmayacağı ifade edilmiştir.

            Buna göre; hurda veya atık niteliğindeki; her türlü metal, kâğıt, karton, mukavva, kauçuk, plastik ile bunların kırpıntıları, naylon, lastik kırıkları, cam şişe, kavanoz, cam kırıkları vb. teslimleri KDV Kanununun 17/4-g maddesi kapsamında KDV den istisnadır. Ancak; istisnadan vazgeçenlerden söz konusu hurda alımlarınıza ilişkin düzenlenecek faturalarda gösterilen KDV, tarafınızdan 9/10 oranında tevkifata tabi tutulacaktır.

            Diğer taraftan; ağaç ve mobilya sanayi tesislerinden aldığınız atıkların, Tebliğin (3.3.6.2) bölümünde sayılan kırpıntı, çıta ve benzeri imalat artıkları ile odun artığı, talaş vb. olması halinde bu ürünlerin tesliminde (9/10) oranında tevkifat uygulanacak olup; Tebliğ kapsamında yer almayan gıda işletmeleri, tütün fabrikaları, küçük ve büyükbaş hayvan çiftlikleri üretim proseslerinde ve yardımcı tesislerinde oluşan atık alımlarınız ise genel hükümler çerçevesinde KDV ye tabi tutulmakla beraber hesaplanan KDV tutarları üzerinden tevkifat yapılmayacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.