Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İthal edilen malın gümrük bedelinin yüksek hesaplanması halinde indirimle giderilemeyen KDV'nin iadesi PDF Yazdır e-Posta
02 Eylül 2013

Başlık

İthal edilen malın gümrük bedelinin yüksek hesaplanması halinde indirimle giderilemeyen KDV'nin iadesi

Tarih

02/09/2013

Sayı

39044742-KDV.29-1391

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.29-1391

02/09/2013

Konu

:

İthal edilen malın gümrük bedelinin yüksek hesaplanması halinde indirimle giderilemeyen KDV'nin iadesi

 

         

 

                İlgide kayıtlı özelge talep formunda, gerçekleştirdiğiniz ithalatlarda KDV matrahının, malın bedeli üzerinden değil kıymet takdiri gereği yapılan ilave sonucu ulaşılan değer üzerinden oluştuğu, bu şekilde ithal edilen eşyalardan bir kısmının ihraç edildiği, ithalat sırasında ödediğiniz KDV'nin ihracat matrahının %18'ini aştığı belirtilerek, ihracat işlemine konu mallar için yüklenilen ve gümrükte ödenen vergiler nedeniyle azami iade tutarını aşan KDV'nin tamamının, gelen mallara orantılanmak suretiyle iade alıp alamayacağınız konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun,

                - 1/2 maddesinde, her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV ye tabi olduğu,

                -11/1-a maddesinde, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler, yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler, serbest bölgedeki müşteriler için yapılan fason hizmetler ve karşılıklı olmak şartıyla uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki müşteriler için Türkiye'de verilen roaming hizmetlerinin KDV'den istisna olduğu,

                - 32 nci maddesinde de Kanunun 11 inci maddesi ile KDV den istisna edilen işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen vergilerin mükelleflere iade edileceği

                 hükme bağlanmıştır.

                İhracat istisnasından kaynaklanan KDV iade taleplerinin yerine getirilmesinde izlenecek usul ve esaslar ise 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde açıklanmıştır.

                Ayrıca, 24 Seri No.lu KDV Genel Tebliği'nin (E) bölümünde, faaliyetleri kısmen veya tamamen "iade hakkı doğuran işlem"lerden oluşan mükelleflerin iade kapsamına mal ve hizmet alışları yanında genel giderler ve amortismana tabi iktisadi kıymetler (ATİK) için ödenen vergilerin de dahil olduğu, ancak bir vergilendirme döneminde iade edilecek verginin, o dönemdeki iade hakkı doğuran işlemlere ait bedelin genel vergi oranı ile (%18) çarpılması sonucu bulunacak miktardan fazla olamayacağı belirtilmiştir.

                Bu kapsamda iade edilecek azami vergi tutarı, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV tutarıyla sınırlı olacaktır. Yüklenilen vergilerin azami iade tutarının altında kalması durumunda işlemlerle ilgili olmak kaydıyla genel yönetim giderleri ve ATİK'ler için yüklenilen vergilerden iade hesabına pay verilebilecektir.

                Buna göre, ithal ederek yurt dışına satışını yaptığınız mallar için gümrükte ödenen KDV'nin iade hesabına dahil edilmesi mümkündür. 

                Öte yandan, çeşitli nedenlerle (Gümrükte emsal bedeli uygulaması gibi) iade hakkı doğuran işlemin bünyesine doğrudan giren yüklenilen KDV tutarının azami (%18) iade tutarını geçmesi halinde geçen kısmın iadesi, Vergi İnceleme Raporu veya üst sınırı geçme gerekçeleri açıkça belirtilmek suretiyle YMM Raporu sonucuna göre gerçekleştirilecektir.

                Ayrıca, indirimle giderilemeyen KDV sonraki döneme devredileceğinden gider veya maliyet olarak kabul edilmesi de mümkün bulunmamaktadır.

                Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.