Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İl Özel İdaresinceYatırım Teşvik Belgesi sahibi şirkete jeotermal işletme hakkı kiralanması hizmetinde KDV. PDF Yazdır e-Posta
09 Eylül 2013

Başlık

İl Özel İdaresinceYatırım Teşvik Belgesi sahibi şirkete jeotermal işletme hakkı kiralanması hizmetinde KDV.

Tarih

09/09/2013

Sayı

18008620-130[ÖZG-2012-78]-99

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

Sayı

:

18008620-130[ÖZG-2012-78]-99

09/09/2013

Konu

:

İl Özel İdaresince yatırım teşvik belgesi sahibi şirkete jeotermal işletme hakkı kiralanması hizmetinde KDV

 

         

 

                İlgide kayıtlı özelge talep formunda,... İli ...İlçesinde yapmış olduğunuz yatırım nedeniyle Yatırım Teşvik Belgesine sahip olduğunuz, ayrıca turizm yatırım bölgesindeki tesisiniz için daha önce almış olduğunuz Turizm Yatırım Belgesini "Termal Turizm Yatırım Belgesi"ne dönüştürmek için ... tarihli dilekçeniz ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaatta bulunduğunuz, firmanızın İzmir İl Özel İdaresi'nin açmış olduğu ihaleyi kazanarak,... İli, ... İlçesi ... Mevkii Jeotermal İşletme Hakkını 30 yıl süreyle aldığınız ve kiralama sözleşmesinin yapıldığı belirtilerek, tesisinizin Turizm Yatırım Bölgesi'nde olması, Yatırım Teşvik Belgesine sahip olmanız ve Termal Turizm Yatırım Belgesi müracaatınız nedeniyle İzmir İl Özel İdaresi'nin açmış olduğu ihalede satın aldığınız Jeotermal İşletme Hakkı kiralama hizmetinin katma değer vergisinden istisna olup olmadığı konusunda bilgi verilmesi istenilmektedir.

                3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nun 1/1'inci maddesinde; Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin, 1/3-f maddesinde ise; Gelir Vergisi Kanunu'nun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemlerinin KDV'ye tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

                Öte yandan, Kanun'un 17/4-p maddesinde, Hazinece yapılan taşınmaz teslimi ve kiralamaları, irtifak hakkı tesisi, kullanma izni ve ön izin verilmesi işlemleri ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nca yapılan arsa ve arazi teslimlerinin katma değer vergisinden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

                Ancak, "Hazine" kavramı içerisine 5018 sayılı Kanun'a ekli (l) sayılı cetvelde sayılan "Genel Bütçeli Kamu İdareleri" girmekte olup, söz konusu cetvelde bulunmayan İl Özel İdareleri "Hazine"  kavramı içerisinde yer almadığından, yapmış oldukları kiralama işlemleri prensip olarak KDV Kanunu'nun 17/4-p maddesinde öngörülen istisna kapsamına girmemektedir.

                Diğer taraftan, KDV Kanunu'nun 17/4-d maddesi uyarınca iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri KDV'den müstesnadır.

                Ayrıca, aynı Kanun'un 13/d maddesi ile yatırım teşvik belgesine sahip mükelleflere teşvik belgesi kapsamında yapılan makine-teçhizat teslimleri KDV'den istisna edilmiştir.

                Yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamında yapılacak makine ve teçhizat teslimlerinde istisna uygulanmasının usul ve esasları ise 69, 72, 74, 87, 88 ve 89 seri no.lu KDV Genel Tebliğlerinde açıklanmıştır.

                KDV Kanunu'nun 13/d maddesi kapsamındaki istisna, yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat tesliminde uygulanmakta olup, hizmetler yatırım teşvik belgesinde yer alsa dahi istisna kapsamına girmemektedir.

                Buna göre, Hazine kavramı içerisinde sayılmayan İl Özel İdaresi'nden aldığınız jeotermal tesis işletme hakkının devri, tesis başlı başına iktisadi bir işletme oluşturduğundan KDV Kanununun 17/4-d ve 17/4-p maddelerinde düzenlenen istisnaların kapsamına girmemekte, ayrıca işletme hakları yatırım teşvik belgesi eki listelerde yer alan makine ve teçhizat kapsamında değerlendirilmediğinden Kanunun 13/d maddesine göre de söz konusu işlemin KDV'den müstesna tutulmasına imkân bulunmamakta olup, işletme hakkı devir bedeli üzerinden genel oranda (%18) KDV hesaplanması gerekmektedir.

                Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.