Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
01/05/2012 tarihinden önceki tevkifata tabi işlemlere ilişkin mahsuben iade uygulaması PDF Yazdır e-Posta
17 Eylül 2013

Başlık

01/05/2012 tarihinden önceki tevkifata tabi işlemlere ilişkin mahsuben iade uygulaması

Tarih

17/09/2013

Sayı

39044742-KDV.9-1514

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.9-1514

17/09/2013

Konu

:

01/05/2012 tarihinden önceki tevkifata tabi işlemlere ilişkin mahsuben iade uygulaması

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, işgücü temin hizmeti kapsamında 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin yürürlük tarihinden (1/5/2012) önce gerçekleşen işlemlere ilişkin olarak verilen 1 No.lu KDV beyannamelerinde iadesi gereken KDV nin Şirketinizin vergi ve sosyal sigortalar primi borçlarına mahsubunun gerçekleştirilmesi için vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikalinin beklenilip beklenilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9 uncu maddesinin (1) numaralı fıkrası ile gerekli görülen hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir.

            İşgücü temin hizmetlerinde tevkifat uygulamasına ilişkin olarak yayımlanan 96 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (5.1) bölümünde;

            "... Tevkifat kapsamına alınan bu işlem nedeniyle iadesi gereken katma değer vergisinin nakden veya mahsuben iadesi miktarına bakılmaksızın sadece banka teminat mektubu veya vergi inceleme raporu karşılığında yerine getirilecek, teminat mektupları vergi inceleme raporu sonucuna göre çözülecektir.

            Teminat karşılığı iade almak isteyenlerin iade talep dilekçesi ile birlikte işgücü hizmeti dolayısıyla düzenleyecekleri faturaların onaylı listesi ile iade talep ettikleri döneme ait indirilecek katma değer vergisi listesini ve banka teminat mektubunu vergi dairesine ibraz etmeleri gerekmektedir. Nakden veya mahsuben iade talepleri beyannamenin verilip dilekçe ve ekleri ile banka teminat mektubunun vergi dairesine ibraz edildiği tarihte geçerlik kazanacaktır."

            açıklamalarına yer verilmiştir.

            Diğer taraftan, 1/5/2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde de KDV tevkifat uygulamasına ve uygulamadan doğan iade taleplerinin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlenmiş olup, aynı Tebliğin 5 inci bölümünde tevkifata tabi işlemlerde KDV iadesine ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır.

            Ayrıca, 1/5/2012 tarihinden önceki dönemlere ait iade taleplerinin sonuçlandırılmasına ilişkin olarak 63 No.lu KDV Sirküleri ile değişik 60 No.lu KDV Sirkülerinin (2.2.5.1) bölümünde; 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (8.4) bölümünde, bu Tebliğin iadeleri düzenleyen 5. bölümün yürürlüğe girdiği 1/5/2012 tarihinden sonraki iade talepleri için geçerli olduğu belirtilmiştir.

            Öte yandan, 63 No.lu KDV Sirküleri ile değişik 60 No.lu KDV Sirkülerinin (2.2.5.2.) bölümünde; kısmi tevkifat uygulamasından kaynaklanan ve vergi inceleme raporuna göre sonuçlandırılan mahsuben iade taleplerinde, vergi inceleme raporu dışında diğer belgelerin tamamlanmış olması şartıyla mahsup talep dilekçesinin vergi dairesine verildiği tarih itibariyle mahsup işleminin yapılacağı, vergi inceleme raporunda iadeye engel bir durumun tespit edilmemiş olması kaydıyla mahsuben iade talep edilen vergi borcunun vade tarihinden vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarihe kadar geçen süre için gecikme zammı hesaplanmayacağı açıklanmıştır.

            Buna göre, kısmi tevkifat uygulamasından kaynaklanan mahsuben iade talebinizin vergi inceleme raporu sonucu beklenmeksizin diğer belgelerin tamamlanmış olması şartıyla yerine getirilmesi gerekmektedir.

           Diğer yandan, vergi inceleme raporunda iadeye engel bir durumun tespit edilmesi halinde; mahsuben iade talep edilen vergi borcunun vade tarihinden vergi inceleme raporunun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarihe kadar geçen süre için gecikme zammı hesaplanacağı tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.