Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Katma Değer Vergisi Tevkifatı PDF Yazdır e-Posta
10 Ocak 2014

Başlık

Katma Değer Vergisi Tevkifatı

Tarih

10/01/2014

Sayı

84412373-130[2013.-9.3836]-2

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

84412373-130[2013.-9.3836]-2

10/01/2014

Konu

:

Katma Değer Vergisi Tevkifatı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzdan, ... Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak, ... İl Özel İdaresi tarafından ... Rafinerisinden alınan Bitüm (Asfalt) malzemesinin, ... Rafinerisi tarafından doldurularak, ... İl Özel İdaresi ... Asfalt Şantiyesine nakli işi için ... Pet. Nak. Tic. Ltd.Şti. ile sözleşme yapıldığı ve ilgili firmaya yapılan hak ediş ödemelerinden KDV tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

             Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

             Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2.) bölümünde; tevkifat uygulaması kapsamındaki sorumlular,  (3.2.) bölümünde; tevkifat uygulanacak hizmetler, (3.3.) bölümünde de tevkifat uygulanacak işlemler sayılmış olup tebliğde belirtilen sorumluların söz konusu işlemlere ait KDV yi tevkifata tabi tutmaları uygun görülmüştür.

             Buna göre, adı geçen firma tarafından Köylere Hizmet Götürme Birliğine sunulan  "bitümlü malzeme (asfalt) nakli işi"  117 Seri No.lu KDV Genel Tebliği kapsamında tevkifata tabi tutulacak işlemler arasında yer almadığından  ve Köylere Hizmet Götürme Birliği 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde  sayılmadığından söz konusu hizmet nedeniyle KDV tevkifatı yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.