Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özel Öğretim Kurumlarında KDV İstisnası PDF Yazdır e-Posta
04 Nisan 2014

Başlık

Özel Öğretim Kurumlarında KDV İstisnası

Tarih

04/04/2014

Sayı

26468226-130[ÖZG-48-2013]-28

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

TRABZON VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

26468226-130[ÖZG-48-2013]-28

04/04/2014

Konu

:

Özel Öğretim Kurumlarında KDV İstisnası

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa tabi olan kurumunuzun Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğine göre her öğretim döneminde %3 oranında bedelsiz okuttuğu öğrencilere verdiği eğitim ile ilgili olarak yaptığı alımlarda katma değer vergisi KDV) istisnasından yararlanıp yararlanmayacağı hususu sorulmaktadır.

            5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 1 inci maddesinde, Kanunun Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri veya özel hukuk hükümlerine göre yönetilen tüzel kişilerce açılan özel öğretim kurumları ile yabancılar tarafından açılmış bulunan özel öğretim kurumlarını kapsadığı hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun 13 üncü maddesinde, "...... Kurumlar, öğrenim gören öğrenci sayısının yüzde üçünden az olmamak üzere ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlüdür. Bakanlıkça bu oran yüzde ona kadar artırılabilir." denilmektedir.

            Diğer taraftan, 3065 sayılı KDV Kanununun;

            -1/1 inci maddesinde; Türkiye'de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

            -17/2-b maddesinde, 5580 sayılı Kanun hükümlerine tabi özel okullarca bedelsiz verilen eğitim, öğretim hizmetlerinde ilgili dönemdeki kapasitelerinin %10'unu geçmemek üzere verilen bedelsiz eğitim ve öğretim hizmetleri ile, kanunların gösterdiği gerek üzerine bedelsiz olarak yapılan mal teslimi ve hizmet ifalarının KDV den istisna olduğu,

            hüküm altına alınmıştır.

            5580 sayılı Kanunun 2 nci maddesine göre özel okullar okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve ortaöğretim okulları olarak belirlenmiştir.

            Bu açıklamalar çerçevesinde, 5580 sayılı Kanun kapsamında yer alan Kurumunuzun kapasitesinin %3 oranında bedelsiz olarak verdiği eğitim, öğretim hizmetleri KDV Kanununun 17/2-b maddesine göre KDV den istisnadır.  Ancak, bu istisna  bedelsiz verilen eğitim, öğretim hizmetlerini yürütmek için Kurumunuzun mal ve hizmet alımlarını kapsamamaktadır.

            Buna göre, Kurumunuzun 3065 sayılı Kanunun 17/2-b maddesi kapsamında bedelsiz verdiği eğitim, öğretim hizmetlerini yürütmek için temin ettiği mal ve hizmetler genel hükümlere göre  KDV ye tabi olacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.