Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirketin faaliyet konularından biri olan "yerel iletişim ağı" faaliyetinin başka bir firmaya devri PDF Yazdır e-Posta
07 Nisan 2014

Başlık

Şirketin faaliyet konularından biri olan "yerel iletişim ağı" faaliyetinin başka bir firmaya devri

Tarih

07/04/2014

Sayı

39044742-130-754

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-130-754

07/04/2014

Konu

:

Şirketin faaliyet konularından biri olan "yerel iletişim ağı" faaliyetinin başka bir firmaya devri

 

         

 

           İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Şirketiniz ile ... Network İletişim A.Ş. arasında "Yerel Varlık Devir Sözleşmesi" imzalandığı, söz konusu sözleşme uyarınca Şirketinizin faaliyet konularından biri olan "yerel iletişim ağı faaliyetinin" ilgili varlıklar (patent, know how, stoklar, sabit kıymetler, kira sözleşmesi, ticari alacaklar), yükümlülükler (ticari borçlar) ve bazı çalışanların bir bütün olarak alıcıya devredileceği belirtilerek, söz konusu işlemin Kurumlar Vergisi Kanunu ile Katma Değer Vergisi Kanunu açısından değerlendirilmesi ve konuya ilişkin Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

            KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safî kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safî kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticarî kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

            Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanca ilişkin hükümleri 37 nci ve müteakip maddelerde yer almakta olup, aynı Kanunun 38 inci maddesinde, "Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müsbet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce:

            İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir;

            İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.

            Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulur." hükmü yer almaktadır.

            Diğer taraftan, Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesinde,

            " (1) Bu Kanunun uygulanmasında aşağıdaki şartlar dahilinde gerçekleşen birleşmeler devir hükmündedir:

            a) Birleşme sonucunda infisah eden kurum ile birleşilen kurumun kanunî veya iş merkezlerinin Türkiye 'de bulunması.

            b) Münfesih kurumun devir tarihindeki bilanço değerlerinin, birleşilen kurum tarafından bir bütün halinde devralınması ve aynen bilançosuna geçirilmesi.

            (2) Kurumların yukarıdaki şartlar dahilinde tür değiştirmeleri de devir hükmündedir.

            (3) Aşağıdaki işlemler bölünme veya hisse değişimi hükmündedir:

            b) Kısmî bölünme: Tam mükellef bir sermaye şirketinin veya sermaye şirketi niteliğindeki bir yabancı kurumun Türkiye'deki iş yeri veya daimî temsilcisinin bilançosunda yer alan taşınmazlar ile en az iki tam yıl süreyle elde tutulan iştirak hisseleri ya da sahip oldukları üretim veya hizmet işletmelerinin bir veya birkaçını kayıtlı değerleri üzerinden aynî sermaye olarak mevcut veya yeni kurulacak tam mükellef bir sermaye şirketine devretmesi, bu Kanunun uygulanmasında kısmî bölünme hükmündedir. Ancak, üretim veya hizmet işletmelerinin devrinde, işletme bütünlüğü korunacak şekilde faaliyetin devamı için gerekli aktif ve pasif kalemlerin tümünün devredilmesi zorunludur. Kısmî bölünmede devredilen varlıklara karşılık edinilen devralan şirket hisseleri, devreden şirkette kalabileceği gibi doğrudan bu şirketin ortaklarına da verilebilir. Taşınmaz ve iştirak hisselerinin bu bent kapsamında devrinde, devralan şirketin hisselerinin devreden şirketin ortaklarına verilmesi halinde, devredilen taşınmaz ve iştirak hisselerine ilişkin borçların da devri zorunludur.

            ..."  hükmü yer almaktadır.

            Bu hüküm ve açıklamalara göre, Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesi çerçevesinde bir devirden söz edilebilmesi için Şirketin devir tarihindeki bilanço değerlerinin, birleşilen kurum tarafından bir bütün halinde devralınması ve aynen bilançosuna geçirilmesi ve sonucunda da Şirketin infisah etmesi, kısmi bölünmeden söz edilebilmesi için ise devrin yapılacağı şirketin hisse senetleri karşılığı olmak üzere, Şirketin faaliyet konularından biri olan işletmenin kayıtlı değerleri üzerinden aynî sermaye olarak mevcut veya yeni kurulacak tam mükellef bir sermaye şirketine, Şirketten ayrı olarak ve işletme bütünlüğü korunacak şekilde faaliyetinin devamı için gerekli aktif ve pasif kalemlerin tümüyle devredilebilmesi gerekmektedir.

            Dolayısıyla, Şirketinizin faaliyet konularından olan yerel iletişim ağı faaliyetinin ... Network İletişim A.Ş'ye intikali işleminin Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesi çerçevesinde devir ve kısmi bölünme olarak kabulü mümkün olmayıp satış olarak kabul edilmesi ve elde edilen kazancın kurum kazancına dahil edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.

            KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

            3065 sayılı KDV Kanununun "Verginin Konusunu Teşkil Eden İşlemler" başlıklı 1 inci maddesine göre, Türkiye'de yapılan;

            - Ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki teslim ve hizmetler,

            - Her türlü mal ve hizmet ithalatı,

            - Söz konusu maddede belirtilen "diğer" faaliyetlerden doğan teslim ve hizmetler,

            KDV'ye tabidir.

            Dolayısıyla bir işlemin KDV'ye tabi olabilmesi için öncelikle KDV'nin konusuna girmesi gerekmektedir.

            Diğer taraftan, KDV Kanununun 17/4-c maddesi uyarınca, Gelir Vergisi Kanununun 81 inci maddesinde belirtilen işlemler ile Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan devir ve bölünme işlemleri katma değer vergisinden istisna olup, maddenin parantez içi hükmünde ise bu kapsamda vergiden istisna edilen işlemler bakımından KDV Kanununun 30 uncu maddesinin (a) bendi hükmünün uygulanmayacağı, işlem sonunda faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden mükelleflerce yüklenilen ve indirilemeyen vergilerin, faaliyete başlayan veya devir ve bölünme sonrasında devredilen veya bölünen kurumların varlıklarını devralan mükellefler tarafından kurumların varlıklarını devralan mükellefler tarafından mükerrer indirime yol açmayacak şekilde indirim konusu yapılacağı hükme bağlanmıştır.

            Buna göre, Şirketinizin faaliyet konularından olan yerel iletişim ağı faaliyetinin ... Network İletişim A.Ş'ye intikali işleminin Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesi çerçevesinde devir ve kısmi bölünme olarak kabulü mümkün olmadığından ve bu işlemin satış olarak kabul edilmesi gerektiğinden, söz konusu yerel iletişim ağı faaliyetinizin adı geçen Şirkete satışı genel oranda KDV'ye tabi olacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.