Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İthal edilen mal bilgilerinin satıcılar tarafından faturaya yazılması PDF Yazdır e-Posta
08 Nisan 2014

Başlık

İthal edilen mal bilgilerinin satıcılar tarafından faturaya yazılması hk.

Tarih

08/04/2014

Sayı

39044742-130-811

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ KDV GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-130-811

08/04/2014

Konu

:

İthal edilen mal bilgilerinin satıcılar tarafından faturaya yazılması

 

         

 

             İlgi'de kayıtlı özelge talep formunuzda, firmanızın "Ağaç ve Orman Ürünleri" tesliminde bulunduğu, teslime konu ürünler ithal edildiği için düzenleyeceğiniz faturalarda 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "3.3.6.1 Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı" başlıklı bölümünde; "Teslim edilen mal doğrudan ithalat yoluyla temin edildiğinden tevkifat uygulanmamıştır" açıklamasına ve ithalata ilişkin fatura ve gümrük beyannamesi bilgilerine yer verileceği belirtildiğinden, firmanızca farklı firmalardan ve çok sayıda fatura ile tek gümrük beyannamesi halinde getirilerek yığın halinde toplanan malın bir kısmının teslimi yapılırken bu bilgilerin faturaya yazılmasında hangi satıcının hangi malı teslim ettiğinin tespitinin mümkün olamadığı belirtilerek uygulamanın nasıl yapılacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır. 

             KDV Kanununun 9 uncu maddesinde gerekli görülen hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

           117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ve 63 Seri No.lu KDV Sirküleri ile "Ağaç ve Orman Ürünleri" nde tevkifat uygulamasına ilişkin açıklama yapılmış olup söz konusu Tebliğde;

            "3.3.6. Ağaç ve Orman Ürünleri Teslimi

            3.3.6.1.Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

            Tebliğin (3.1.2) bölümünde sayılan KDV mükellefleri ile belirlenmiş alıcıların, ürün, artık, talaş ve kırpıntı alımlarında 9/10 oranında KDV tevkifatı uygulanacağı ifade edilmiştir.

            Söz konusu malların ithalatçıları tarafından tesliminde tevkifat uygulanmayacaktır. İthalatçılar tarafından yapılacak teslimlerde, satıcı (ithalatçı) tarafından düzenlenecek faturada "Teslim edilen mal doğrudan ithalat yoluyla temin edildiğinden tevkifat uygulanmamıştır." açıklamasına ve ithalata ilişkin fatura ve gümrük beyannamesi bilgilerine yer verilecektir.

            3.3.6.2.Kapsam

            Ağaç işleme endüstrisinde kullanılan ve ilk madde-malzeme niteliğinde olan her türlü ağaç, tomruk, odun ile bunların önceden belirlenmiş ölçülerde biçilmesiyle elde edilen inşaatlık, doğramalık, marangozluk, mobilyalık ve benzeri kereste, mobilya ve kereste imalatı sonucu ortaya çıkan kırpıntı, çıta ve benzeri imalat artıkları ile odun artığı talaş teslimleri tevkifat uygulaması kapsamındadır.

            Öte yandan, tomruk, odun, kereste, kırpıntı, atık vb. mahiyetinde olmayan; mobilya, kapı-pencere doğraması, döşeme malzemesi, sunta, levha, mdf, rabıta, lambri, süpürgelik ve benzeri ürünlerin tesliminde tevkifat uygulanmayacaktır." şeklinde açıklamalara yer verilmiştir.

            Buna göre, Firmanızca ithal edilmek suretiyle satışı gerçekleştirilen ağaç ve orman ürünlerinin tesliminde düzenlenecek faturalarda, "Teslim edilen mal doğrudan ithalat yoluyla temin edildiğinden tevkifat uygulanmamıştır." ibaresine yer verilmiş olması kaydıyla fatura üzerinde belirtilecek ithalata ilişkin bilginin, ihracatçının düzenlediği fatura bilgisinin tespit edilebilmesi halinde fatura bilgisi dahil gümrük beyannamesi bilgilerine, ihracatçı fatura bilgisi tespitinin mümkün olmaması halinde ise gümrük beyannamesi bilgilerine göre stok takip yönteminizi de dikkate alarak tarafınızca belirlenmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.