Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Matbaalarda sipariş üzerine logo amblem baskılı karton kutuların imalatını yaptırarak müşterilerine teslim eden firmanın söz konusu teslimlerde tevkifat uygulayıp uygulamayacağı PDF Yazdır e-Posta
09 Nisan 2014

Başlık

Matbaalarda sipariş üzerine logo amblem baskılı karton kutuların imalatını yaptırarak müşterilerine teslim eden firmanın söz konusu teslimlerde tevkifat uygulayıp uygulamayacağı

Tarih

09/04/2014

Sayı

39044742-KDV.9-839

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.9-839

09/04/2014

Konu

:

Matbaalarda sipariş üzerine logo amblem baskılı karton kutuların imalatını yaptırarak müşterilerine teslim eden firmanın söz konusu teslimlerde tevkifat uygulayıp uygulamayacağı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, firmalarından aldığınız sipariş üzerine matbaalara ..... firmalarının amblem ve logolarını içeren ve .... kutusu olarak kullanılacak karton kutuları ofset baskı yöntemiyle imal ettirdiğiniz belirtilerek, matbaalar tarafından firmanıza ve firmanız tarafından da sipariş veren ilaç firmalarına teslim edilen söz konusu ilaç kutuları için katma değer vergisi tevkifatı uygulamasının gerekip gerekmediği hususundaki Başkanlığımız görüşleri sorulmaktadır.

            Katma Değer Vergisi Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

            Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan ve 1/5/2012 tarihinde yürürlüğe giren 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.) bölümünde kısmi tevkifatın mahiyeti ve tevkifat uygulayacak alıcılar, (3.2.) bölümünde ise kısmi tevkifat uygulanacak hizmetler belirlenmiş, ayrıca 63 No.lu KDV Sirküleri ile değişik 60 No.lu KDV Sirkülerinin (2.2.2.12.) bölümünde konuya ilişkin olarak ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır.

            Söz konusu Tebliğin; (3.2.12.) bölümünde, Tebliğin (3.1.2/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen baskı ve basım hizmetlerinde alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı, sorumlu tayin edilenlere verilen; kitap, ansiklopedi, risale, dergi, broşür, gazete, bülten, basılı kağıt, katalog, afiş, poster, dosya, klasör, matbu evrak, makbuz, kartvizit, antetli kağıt, zarf, bloknot, defter, ajanda, takvim, her çeşit belge ve sertifika, davetiye, mesaj ve tebrik kartı, etiket, ambalaj, test gibi süreli veya süresiz yayınlar ile diğer ürünlerin her türlü (cd, vcd, dvd gibi baskılar dâhil) baskı ve basımı hizmeti ile bunların veya sorumlu tayin edilenler tarafından kullanılan her çeşit evrakın ciltlenmesine ilişkin hizmetlerin bu bölüm kapsamında tevkifata tabi tutulacağı, üretimde kullanılacak kâğıt, boya ve benzeri ham ve yardımcı maddelerin siparişi veren alıcı tarafından temin edilmesi veya edilmemesinin tevkifat uygulamasına engel olmadığı, ayrıca, söz konusu işlemler hizmet niteliğinde olduğundan, baskısı yapılmış ve piyasada satışa sunulmuş hazır haldeki ürünlerin doğrudan alımında tevkifat uygulanmayacağı, bu kapsamda, hizmetin veya faaliyetin gerektirdiği kırtasiye, basılı kağıt, defter ve benzeri malların alımının bu bölüm kapsamında değerlendirilmeyeceği açıklanmıştır.

            Buna göre; Firmanız sözü edilen Tebliğin (3.1.2/b) ayrımında sayılan belirlenmiş alıcılar arasında yer almadığından matbaalardan almış olduğunuz baskı ve basım hizmetleri tevkifat kapsamında değerlendirilmeyecektir.

            Öte yandan, matbaalar tarafından ofset baskı yöntemiyle ilgili  firmalarının amblem ve logosunu içerecek şekilde baskı ve basımı gerçekleştirilip firmanıza teslim edilen karton kutuların sipariş veren .... firmalarına iletilmesi, teslim niteliğinde bir işlem olduğundan ve .... kutuları üzerindeki baskılar bu niteliği değiştirmediğinden KDV tevkifatına tabi olmayacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.