Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışı firmaya verilen aracılık hizmetinde KDV PDF Yazdır e-Posta
09 Nisan 2014

Başlık

Yurtdışı firmaya verilen aracılık hizmetinde KDV hk.

Tarih

09/04/2014

Sayı

76464994-130[KDV.2013.21]-87

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

76464994-130[KDV.2013.21]-87

09/04/2014

Konu

:

Yurtdışı firmaya verilen aracılık hizmetinde KDV.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, yurt dışında mukim bir firmanın Türkiye'de bulunan otellerle yaptığı kontenjan sözleşmeleri gereği satın aldığı otel odalarının pazarlamasının şirketinizce yapıldığı belirtilerek, şirketinizce yurt dışı firmaya ve konaklama hizmetini alan müşteriye kesilecek faturalarda KDV uygulaması konusunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            Mal teslimi ve hizmet ifalarına uygulanacak KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Kararname eki I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

            Söz konusu Kararname eki  (II) sayılı listenin 2008/13234 sayılı Kararname ile değişik B/25 inci sırasında "Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmeti (1618 sayılı Kanun hükümlerine göre Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgesi almış seyahat acenteleri tarafından müşteriye aktarılan geceleme hizmet tutarı ve bu hizmete ilişkin aracılık bedellerine de konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmetlerinin ait olduğu oran uygulanır. Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden yararlanmayanlara verilen tüm hizmetler ile geceleme hizmetiyle beraber verilen ancak ayrıca belgelendirilen ya da geceleme hizmetine ait belgede ayrıca fiyatlandırılan hizmetler bu sıra kapsamında yer almamaktadır. Ancak geceleme hizmeti kapsamında verilmesi ve geceleme bedeline dahil edilmesi mutat olan diğer hizmetler bu sıra kapsamında yer almakla birlikte bu şekilde belirlenen geceleme bedeli içinde sunulan alkollü içeceklere ilişkin yüklenilen katma değer vergisi tutarları, hizmeti sunanlar tarafından indirim konusu yapılamaz.)" ibaresi yer almaktadır.

            Geceleme hizmetlerinde oran uygulaması ile seyahat acentelerinin geceleme hizmetleri için verdikleri aracılık hizmetlerinde KDV uygulaması ile ilgili usul ve esaslara ise 107 ve 108 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde yer verilmiştir.

            Diğer yandan, KDV Kanununun 11/1-a maddesine göre yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler KDV'den müstesna olup; Kanunun 12/2 nci maddesi ve konu ile ilgili olarak yayımlanan 26 ve 113 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerine göre, bir hizmetin "hizmet ihracatı" kapsamında değerlendirilebilmesi için;

            - Hizmetin Türkiye'de yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olması,

            - Fatura veya benzeri nitelikteki belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi,

            - Hizmetten yurt dışında yararlanılması,      

            şartlarının yanısıra hizmet ihracından kaynaklanan iade taleplerinin yerine getirilmesinde hizmet bedelinin döviz olarak Türkiye'ye getirilmesi de gerekmektedir.

            Hizmet ihracı ile ilgili usul ve esasların belirlendiği 26 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (K) bölümünde yer alan Örnek 3'te de, yurtdışındaki seyahat acentasının gönderdiği turist grubuna, yurtiçindeki seyahat acentası tarafından Türkiye'de verilen yeme-içme, konaklama gibi hizmetlerin katma değer vergisine tabi olacağı belirtilmiş, yurtiçindeki seyahat acentasının, bu organizasyonlarla ilgili olarak yurtdışındaki firmadan aldığı komisyon bedelinin ise, hizmet ihracı kapsamında değerlendirilerek katma değer vergisinden istisna tutulacağı açıklanmıştır.

            Öte yandan; 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "2.1. İkametgâhı, İşyeri, Kanuni Merkezi Ve İş Merkezi Türkiyede Bulunmayanlar Tarafından Yapılan İşlemler" başlıklı bölümünde; KDV Kanununun 1 inci maddesine göre bir hizmetin KDV'nin konusuna girebilmesi için Türkiye'de ifa edilmesi gerektiği, aynı Kanunun (6/b) maddesinde ise Türkiye'de yapılan veya faydalanılan hizmetlerin Türkiye'de ifa edilmiş sayılacağının hükme bağlandığı, buna göre, ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayanların Türkiye'de yaptığı hizmetler ile bunların yurt dışında yaptığı ancak Türkiye'de faydalanılan hizmetlerin KDV'ye tabi olacağı, bu gibi hizmet ifalarında mükellefin, esas olarak hizmeti ifa eden olmakla birlikte, Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmadığından, KDV'nin tamamının, hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödeneceği açıklanmıştır.

            Buna göre,

            1. Firmanızın, 1618 sayılı Kanun hükümlerine göre Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgesi almış olması halinde, müşteriye aktarılan geceleme hizmeti bedelleri üzerinden, konaklama tesisi tarafından düzenlenen geceleme hizmetine ilişkin faturanın tarih ve numarasına atıfta bulunan bir açıklama yapmak kaydıyla müşterinize düzenleyeceğiniz faturada, konaklama hizmet bedeline isabet eden kısım üzerinden %8 oranında; toplam bedelin geceleme hizmeti dışındaki her türlü hizmetlere ilişkin kısmı üzerinden ise genel oranda (% 18) KDV hesaplanacaktır. Düzenleyeceğiniz faturalarda konaklama tesisi tarafından düzenlenen fatura bilgilerine atıf yapılmaması durumunda, yansıtılan geceleme hizmeti için indirimli oranda KDV uygulanması mümkün değildir.

            Ancak firmanızın 1618 sayılı Kanun hükümlerine göre Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen işletme belgesinin bulunmaması durumunda, müşterinize düzenlenecek faturada (konaklama tesisi tarafından düzenlenen fatura bilgilerine atıf yapılsa dahi) konaklama hizmet bedeli de dahil toplam bedel üzerinden genel oranda (%18) KDV hesaplanacağı tabiidir.

            2- Türkiye sınırları içerisinde verdiğiniz hizmetlere ilişkin olarak yurtdışındaki firmalara/tur operatörlerine firmanızca fatura düzenlenmesi halinde düzenleyeceğiniz faturalarda, yurtdışındaki müşteriye verdiğiniz aracılık hizmetleri, Kanunun 11/1-a ve 12/2 nci maddeleri ile 26 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (K) bölümünde öngörülen koşullar çerçevesinde KDV den istisna olacağından, bu kapsamda alacağınız komisyon tutarları üzerinden KDV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır.

            3- Yurtdışındaki firmalar/tur operatörlerince firmanız adına düzenlenecek faturalarda, faturayı düzenleyen firmanın Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmadığından, KDV'nin tamamının, firmanız tarafından 2 no.lu KDV beyannamesi ile sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenmesi gerekmektedir. Sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenen bu verginin firmanızca ödendiği dönem 1 No.lu KDV beyannamesi ile indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.