Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şoförlü araç kiralama hizmetinde tevkifat PDF Yazdır e-Posta
09 Nisan 2014

Başlık

Şoförlü araç kiralama hizmetinde tevkifat.

Tarih

09/04/2014

Sayı

39044742-KDV.9-843

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.9-843

09/04/2014

Konu

:

Şoförlü araç kiralama hizmetinde tevkifat.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, adınıza kayıtlı hususi binek aracınızla bir televizyon kanalının kameraman ve muhabirlerinin taşınması işini yaptığınız, söz konusu taşımacılık hizmetini bir turizm firması ile aranızda düzenlenen yıllık sözleşme gereği ifa ettiğinizden bu hizmetiniz için aracı turizm firması adına fatura düzenlediğiniz, taşıma işini belli bir güzergah dahilinde yapmadığınız ve gerekli durumlarda şehir dışına da çıktığınız belirtilerek, bu şekilde ifa ettiğiniz taşımacılık faaliyeti dolayısıyla katma değer vergisi tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hususundaki Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            Özelge talep formunuzda bahsi geçen ve bir örneği Başkanlığımıza ibraz edilen sözleşmenin tetkikinden ise söz konusu sözleşmenin şoförlü araç kiralanmasına ilişkin düzenlendiği anlaşılmıştır.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9 uncu maddesinde gerekli görülen hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

            Bu yetkiye istinaden yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile 60 sayılı KDV Sirkülerinde tevkifat uygulamasına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

            117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğin

            -(3.2.5) bölümünde, kısmi tevkifat yapmakla yükümlü kurum ve kuruluşların faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanacakları işgücünün sağlanması şeklinde verilen hizmetlerde alıcılar tarafından 9/10 oranında,

            -(3.2.11) bölümünde, Tebliğin (3.1.2.) bölümünde sayılanların, Tebliğin (3.2.11.2.) bölümü kapsamındaki taşımacılık hizmeti alımlarında (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı açıklanmıştır.

            Ayrıca konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı 63 No.lu KDV Sirküleri ile değişik 60 No.lu KDV Sirkülerinin "2.2.2.5. İşgücü temin hizmetleri" başlıklı bölümünde;

            "117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.2.5) bölümünde, Tebliğin (3.1.2) bölümünde sayılanlara, faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanacakları işgücünün sağlanması şeklinde verilen hizmetlerde (işgücü temin hizmeti alımlarında) alıcılar tarafından 9/10 oranında KDV tevkifatı uygulanacağı ifade edilmiştir.

            Gerçek veya tüzel kişiler faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin olarak ihtiyaç duydukları işgücünü kendilerine hizmet akdi ile bağlı ücretli statüsünde hizmet erbabı çalıştırarak temin etmek yerine, alt işverenlerden veya bu alanda ya da başka alanlarda faaliyette bulunan diğer kişi, kurum, kuruluş veya organizasyonlardan temin etmektedirler.

            Bu tür hizmetler, esas itibariyle, temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmenin bilfiil sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılabilmesinin mümkün bulunduğu durumlarda tevkifat kapsamına girmektedir.

            Bu şekilde ortaya çıkan hizmetlerde aşağıdaki şartların varlığı halinde tevkifat uygulanacaktır.

            - Temin edilen elemanların, hizmeti alana ücretli statüsünde hizmet akdiyle bağlı olmaması gerekmektedir.

          - Temin edilen elemanların, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gerekmektedir. Elemanların işletmenin mal ve hizmet üretimi safhalarından herhangi birinde çalıştırılması halinde, sevk, idare ve kontrolün hizmeti alan işletmede olduğu kabul edilecektir.

            Dolayısıyla işgücü temin hizmetinin varlığının tespitinde; hizmetin ifasında kullanılan elemanların işgücü temin hizmetini veren firmanın bünyesinde bulunması ve ona hizmet akdiyle bağlı olması, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gibi karineler göz önünde bulundurulacak, bu hususların varlığı, taraflar arasında bir sözleşme yapılmışsa bu sözleşmedeki hükümler veya sözleşmeye bağlı teknik şartnamedeki açıklamalar da dikkate alınarak tespit edilecektir.

            İşgücü temin hizmeti veren mükellefin, söz konusu hizmeti bir başka mükelleften temin ettiği elemanları kullanarak sunması halinde sadece kendisine verilen işgücü temin hizmetinde tevkifat uygulanacaktır." denilmektedir.

            Buna göre, adınıza kayıtlı hususi binek aracınızla bir televizyon kanalının kameraman ve muhabirlerinin taşınması işini yaptığınız, söz konusu taşımacılık hizmetini bir turizm firması ile aranızda düzenlenen yıllık sözleşme gereği ifa ettiğinizden bu hizmetiniz için aracı turizm firması adına fatura düzenlediğiniz taşıma işinde;

            - belli bir güzergah dahilinde yapılmadığından servis taşımacılığı kapsamında,

            - kendi aracınızla yüklenici olan turizm firmasına verdiğiniz hizmet işgücü temin hizmeti olarak değerlendirilemeyeceğinden ve bizzat sahipleri tarafından kullanılan araçlarla verilen "taşımacılık hizmeti" de tevkifat uygulanacak işlemler arasında yer almadığından

            tevkifat uygulanmasına gerek bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.